Wysłany: 2009-10-15, 12:08 [Avensis T25] Stukanie przy ruszaniu i hamowaniu!!!!
Pomóżcie, bo mnie coś trafi!!!
Objawy raz są, a raz ich nie ma....
Wrzucam 1, ruszam i słyszę jakby metalowa kulka się przetoczyła i stukała (kilka razy się odbijając) o inny metal, wrzucam 2 jest to samo, później już nie słyszę... przy hamowaniu jest to samo!!! Co to może być????????
Wydaje mi się, że odgłos dochodzi spod drążka zmiany biegów, ale rozebrałem już wszystko co możliwe i nic. To nie może być jakaś śrubka, bo jest za ciężkie... pojęcia nie mam....
Najgorsze jest to, że raz to słyszę, a raz nie!!!!
pitt, pod wykładziną podłogową, pod nogami kierowcy lub pasażera masz plastikowe o prostokątnym przekroju plastikowe rury, który doprowadzają nawiew na nogi pasażerów z tyłu. Idą one z konsoli środkowej na tył po lewej i prawej stronie.
Wpadło Ci tam coś. Jak to się stało ? Coś leżało z tyłu na podłodze. Zahamowałeś i wturlało się w ten właśnie tunel ( rurę ) i sobie lata. Ponieważ to plastikowa rura, to akustycznie jest upierdliwe i słyszalne. Ciężko to zlokalizować przez rezonans rury. Jakby koło lewarka, jakby gdzieś z przodu itd.
Jak zajrzysz pod przednie siedzenie będąc z tyłu auta ( wsadź głowę tu gdzie tylny pasażer trzyma nogi ), zobaczysz otwory. To wyprowadzenie wlasnie tego nawiewu.
Zlokalizuj czy z lewej czy prawej strony Ci się turla. Zdejmij fragment wykładziny podłogowej. Zdejmij obudowę z popielniczką ( jest na zatrzaski ), mieszek lewarka, odkreć gałkę.
Zobaczysz te płaskie o prostokątnym przekroju, czarne rury po lewej i prawej stronie konsoli środkowej. Są jakieś 35 do 40 cm od drążka zmiany biegów w kierunku przodu auta.
Rura ta łączy się w 2 lub 3 miejscach. Musisz ją wyjąć i pozbyć się badziewia. Po zdjęciu wykładziny zobaczysz gdzie się łączą.
Czas naprawy do 1h.
Jeśli nie masz pewności, wpadnij do mnie w weekend. Pokażę Ci co i jak.
Dziś jadę do rodziców mojej żony, mieszkają w domku, więc będzie mi łatwiej w garażu sprawdzić, a nie przed blokiem.... ale jakby co, gdybym nie dał rady to chętnie skorzystałbym z Twojej pomocy.
Dam znać co i jak w poniedziałek.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
A co do toczenia się na luzie, to nie czuje oporu, choć zawieszenie i tak powinienem już sprawdzić, bo zaczyna się głośno w środku robić.
Wrzucam 1, ruszam i słyszę jakby metalowa kulka się przetoczyła i stukała (kilka razy się odbijając) o inny metal, wrzucam 2 jest to samo, później już nie słyszę... przy hamowaniu jest to samo!!! Co to może być????????
Nie wygląda mi to na przegub czy objawi jakiekolwiek mechaniczne panowie, a na to co wyżej pisałem.
Coś tarabani we wnętrzu raczej.
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL. Ps: Polecam: iParts.pl
Dziś jadę do rodziców mojej żony, mieszkają w domku, więc będzie mi łatwiej w garażu sprawdzić, a nie przed blokiem.... ale jakby co, gdybym nie dał rady to chętnie skorzystałbym z Twojej pomocy.
Dam znać co i jak w poniedziałek.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
A co do toczenia się na luzie, to nie czuje oporu, choć zawieszenie i tak powinienem już sprawdzić, bo zaczyna się głośno w środku robić.
Pozdrawiam,
p
Cześć pitt, trochę lat minęło, powiedz proszę, pamiętasz czy rozwiązałeś z tym problem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum