Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis

Poprzedni temat «» Następny temat
Wizyta Rzeczoznawcy jak to wygląda?
Autor Wiadomość
Barney 
Czasobywacz

Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2005
Nadwozie: Liftback
Wysłany: 2012-04-02, 19:07   Wizyta Rzeczoznawcy jak to wygląda?

Witam
Panowie Wczoraj moja Toyotka uległa kolizji nie z mojej winy zryte mam 2 pary drzwi wraz z pzrednim błotnikiem to wszystko od strony kierowcy( 3 elementy do malowania)
Powiedzcie jak wygląda taka procedura rzeczoznawca ma się zjawić u mnie w czwartek.

Co dalej robić.
Pozdrawiam

ASO Avensis 

Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
kocur 
Czasobywacz

Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Wysłany: 2012-04-02, 20:21   

Przyjedzie, przetrzepie Twoje dokumenty ubezpieczenia, samochodu i osobiste - porobi im zdjęcia a później zacznie męczyć Twoją avkę zdjęciami i kombinować jak tu nie zapłacić Tobie. Jak rozumiem będzie rzeczoznawca od ubezpieczyciela sprawcy?
Jak tak to nie patyczkuj się z gościem tylko mów że avka idzie do ASO Toyoty na bezgotówkową naprawę. Przechodziłem przez to samo i nawet te same uszkodzenia miałem a nawet i więcej. Mi całość wycenił na 1500 a przecież do naszego modelu zderzak tyle kosztuje :mrgreen: Gościa wyśmiałem i powiedziałem że kasa mnie nie interesuje tylko samochód w takim stanie jak był przed kolizją.
Jakbyś miał jakieś pytania to wal śmiało. Może jeszcze coś się przypomni.
A sprawca gdzie ubezpieczony?

ASO Avensis 

Barney 
Czasobywacz

Wysłany: 2012-04-02, 21:21   

Sprawca w MTU to jakas niby siostrzana Hesti ja też jestem w Hesti, no taki mam zamiar włąsnie mówić ze wszytsko bedzie w ASO, chociaz jeśli chodzi o gotówkowe lub bezgotówkowe to nie musze chyba tego odrazu wybierać, bo z tego co przedchwila wyczytałem on później wycene wyśle mi na mail tak? jeżeli nie będzie zadowalająca to zdecyduję sie na bezgotówkowe.. Czy nie mam racji?

Napisz kolego jak Ci zrobili w ASo nie widać różnicy?

kocur 
Czasobywacz

Wysłany: 2012-04-02, 23:52   

W sumie to miałem sprawcę z Hestii właśnie i wycenę miałem na miejscu. Od ręki. To było jakieś chyba 2 lata temu więc może teraz coś się zmieniło. Ale generalnie to gdybym jeszcze raz miał mieć taką sytuację to i tak avka by poszła do ASO.
Sama naprawa w ASO jest taka że nie widać nic i jest jak nówka. Proponuję Ci zadzwonić do ASO jeszcze przed wizytą rzeczoznawcy i dowiedzieć się jak oni to widzą. Z tego co pamiętam to Hestia nie widziała problemu z ASO Toyoty. W sumie to możesz też podjechać do nich i niech zobaczą co z avką jest, wypowiedzą się na jej temat i wtedy będziesz miał jakieś argumenty do rozmowy z ubezpieczycielem sprawcy. Ja miałem coś takiego że jeszcze w czasie naprawy wyszło kilka rzeczy które oni naprawiali i konsultowali to z Hestią. Generalnie jak zdecydujesz się na bezgotówkowe to Toyota doprowadzi Ci samochód do stanu sprzed dzwona na oryginalnych częściach i materiałach.

ASO Avensis 

Barney 
Czasobywacz

Wysłany: 2012-04-03, 08:15   

Wiesz co tylko u mnie nie ma wgniecenia nawet tylko przetarty bok więc nie wiem, Wiesz zawsze mozna zarobić na tym jeszce:Pale zadzwonie do aso dzisiaj i się zapytam

kocur 
Czasobywacz

Wysłany: 2012-04-03, 09:01   

Też maiłem tylko przytarte i bez wgnieceń. Gość zaczął trzeć od klamki kierowcy poprzez lusterko, błotnik a skończył na zderzaku. Według rzeczoznawcy wszystko było do malowania poza lusterkiem i zderzakiem który miał drobny ubytek i nadawał się do wymiany. Oczywiście wyliczenia są według nich na zamienniki itp.
jak już wyżej pisałem 1500 za całość chcieli mi dać a w ASO na dzień dobry bez ściągania elementów wyszło około 3500 - 4000 pln więc jest różnica. Sam znaczek D4D na błotniku kosztuje 80 pln :roll: Później cena podskoczyła bo doszła wymiana osłon przy zderzaku i jeszcze trochę bajerów.
Generalnie to nie wiem czy uda Ci się coś ugrać wyciągając kasę. Ubezpieczalnie niechętnie idą na to żeby dało się zarobić. Ja wygrałem na robocie w ASO bo pod dzwona podciągnęli mi jeszcze 2 malutkie kreseczki z tylnych drzwi. Co było do wymiany to wymienili, co do malowania to pomalowali a wszystko oryginalne i nowe.
I najważniejsze że ubezpieczyciel sprawcy z ASO nie chciał się kopać tylko grzecznie wymienili się fakturami i kasą. Ja tylko podpisałem upoważnienie do naprawy i zlecenie.
Ale wybór należy do Ciebie :?: :roll:

Mały update: avka miała dzwona dokładnie 2 lata temu.

Proponuję Ci wizytę w ASO avką to od ręki Ci powiedzą co i jak. To nic nie kosztuje bo gościu popatrzy na nią na parkingu ale już mniej więcej będziesz wiedział co i jak jak przyjedzie rzeczoznawca. Do tego zyskujesz argumenty nie do odparcia.

ASO Avensis 

Schwefel 
Śpi na forum

Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2012-04-03, 18:21   

ASO nie bawi się w prostowanie, szpachlowanie, miejscowe malowanie. Wymieniają wszystko na nowe i malują 2 sąsiadujące elementy. W twoim przypadku pewnie będą to nowe drzwi + błotnik i dodatkowo malowany tylny błotnik i przedni zderzak.

Barney 
Czasobywacz

Wysłany: 2012-04-03, 20:39   

Byłem dzisiaj w ASO i powiedział mi chlop że mniej niz 2,500 nie bedzie kosztowało 2 pary drzwi jakas tam naklejka na tylnych drzwiach i błotnik i jeszce mogą mi zderzak podreperowac bo zacisk nadłamany. Takze chyba skusze się na ASO a nie na jakies pare groszy, wolę miec pożądnie zrobione. a No i dostane jako auto zastepczne nowiutka Avke:) do przetestowania

Dam znac co i jak

ASO Avensis 

tetrus 
Czasobywacz

Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2012-04-04, 09:11   

A czy ubezpieczyciel sprawcy pokrywa koszty transportu mojego samochodu do ASO i czzy podobnie jest jesli naprawiam z AC? Do najblizszego mam 40 km.
Pytam tylko z ciekawosci :)

Odpowiedz do tematu