Wysłany: 2012-02-13, 19:40 [Avensis T25] Brak mocy
Witam wszystkich.
Mam problem z moją Avką. Dwa miesiące temu w trakcie jazdy nagle samochód nie reagował na wciskany pedał gazu tzn. nie miał w ogóle mocy. Na prostej jeszcze jakoś przyspieszał ale pod górkę już było ciężko. Po przejechaniu kilku kilometrów samochód sam odzyskał moc, znowu można było porządnie przyspieszyć. Tak działo się tylko na 5 i 4 biegu, ale dzisiaj samochód stracił moc na pierwszym i drugim biegu. Nie mogłem się szybko rozpędzić. Podobnie jest również na wstecznym biegu. Filtry paliwa i powietrza były wymienione miesiąc temu. Proszę o pomoc, jeśli ktoś miał podobny problem i jakoś sobie z nim poradził.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-14, 20:27 Re: Brak mocy
tiger napisał/a:
Witam wszystkich.
Mam problem z moją Avką. Dwa miesiące temu w trakcie jazdy nagle samochód nie reagował na wciskany pedał gazu tzn. nie miał w ogóle mocy. Na prostej jeszcze jakoś przyspieszał ale pod górkę już było ciężko. Po przejechaniu kilku kilometrów samochód sam odzyskał moc, znowu można było porządnie przyspieszyć. Tak działo się tylko na 5 i 4 biegu, ale dzisiaj samochód stracił moc na pierwszym i drugim biegu. Nie mogłem się szybko rozpędzić. Podobnie jest również na wstecznym biegu. Filtry paliwa i powietrza były wymienione miesiąc temu. Proszę o pomoc, jeśli ktoś miał podobny problem i jakoś sobie z nim poradził.
Obstawiam EGR; parafina raczej nie, bowiem problem pojawił się 2 miesiące temu (nie było mrozu), aczkolwiek parafiny nie wykluczam (weryfikacją - ciepły garaż przez dobę i mała podróż).
Tu co nieco:
http://www.avensisklub.pl/topics18/1993.htm#15138
Dzięki za linka. Myślę że to będzie EGR, ponieważ mam dokładnie takie objawy jak u osób z linka, a objawy miałem zanim się zaczęły mrozy i właśnie na ciepłym silniku. Dziękuję za pomoc jak wyczyszczę lub wymienię EGR ( tylko te mrozy i śniegi się skończą) postaram się napisać czy pomogło.
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2012-02-15, 20:13
@tiger - zacznij od czyszczenia EGR-a, jakby nie pomogło i chciałbyś go ewentualnie wymienić to posiadam sprawny EGR na zbyciu (po gruntownym czyszczeniu, sprawdzony w ASO - U mnie wywalało cały czas "trzy lampki" i dawało błąd EGR-a, więc mój mechanik go wymienił na nówkę sztukę z serwisu - koszt 1200 a okazało się że padł komputer silnika. Po wymianie ECU w ASO podpięli "stary" EGR i okazało się że jest 100% sprawny, teraz leży sobie w pudełeczku)
jakby co daj znać na pw to się jakoś dogadamy
EGR wyczyszczony i wszystko w porządku działa. Już nie powtarzają się te objawy. Wielkie dzięki za pomoc. A tak przy okazji to często trzeba czyścić ten EGR?
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2012-02-19, 17:40
rzecz względna:
1. tryb jazdy (miasto/trasa)
2. styl jazdy (ecodrv/podłoga )
3. oczywiście jakość paliwa
4. inne mat eksploatacyjne wpływające na jakość spalania (np. filtry)
i wiele wiele innych
u mnie oryginalny EGR przy demontażu przy 116 kkm zdradzał już oznaki lekkiego zasyfienia, ale tragedii nie było jeszcze "chwilę" by pociągnął.
co prawda został wymieniony na nowy, (opisy dlaczego w wątkach http://www.avensisklub.pl/topics18/2113.htm#13869 oraz http://www.avensisklub.pl...?highlight=egr) ale "stary" po po moim samodzielnym wyczyszczeniu jak mechanicy w ASO dla sprawdzenia "podpinali" do auta to byli zdziwieni że" "taki czysty" i "że tak wszystko puściło"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum