Sytuacja ma miejsce zazwyczaj na trzecim biegu, przy przekroczeniu około 45km/h, gdy silnik jest jeszcze zimny, choć przy ciepłym również można było usłyszeć. Trudno to opisać słowami, to tak jakby jakiś mechanizm dozbrajał się, doładowywał, trwa od 2-3 sekund. Czy to ma związek z hamulcami, sprzęgłem...ciężko mi wyczuć. Nawet nie wiem czy to źle czy dobrze...Skoro coś działa to chyba dobrze tylko chciałbym wiedzieć co to jest?
czyzby to byly takie szmery slyszane gdzies spod schowka? Jesli tak to od pewnego czasu mam to samo i jedyny pomysl jaki mi przychodzi do glowy to jest to jakos zwiazane z ABS, VSC i TRC bo mam konkretnie krzywe felgi do powaznego prostowania. W sobote zmienilem kolka na zimowe i staram sie nasluchiwac. Piszac tego posta nie potrafie sobie przypomniec czy od zmiany kol przestal sie ten dzwiek pojawiac bo juz troche sie na niego znieczulilem ale chyba sie "wylaczyl"
PS: chyba trochę nie w tym dziale temat napisany Powoli zaczyna sie na forum robic ladny smietnik
Patrząc na to od strony kierowcy: po prawej stronie silnika, mniej więcej na wysokości podłogi.
Przesadziłem z długością trwania, jest to 1-1,5 sek. Może wydać się to śmieszne, ale przypomina mi się dźwięk jaki wydawał Predator w filmie S-f. - jest niemalże identyczny :
http://www.ekino.tv/film,...or-PL,4484.html - (32min 38sek)
Z pewnością nie są przyczyną koła - odpowiedź dla Talrep
cholera wie co to, być może to wentylator od dmuchawy, żeberka gdzieś dotykają obudowy ( miałem tak w golfie jak mi się łożysko od wentylatora zaczynało przycierać), ale co za wpływ miała by wtedy prędkość i bieg, dziwne
czytałem w instrukcji obsługi tylko teraz dosłownie nie przytoczę bo nie mam jej pod ręką, że dźwięki takie wydaje załączająca się kontrola trakcji, abs czy podobne udogodnienia mam dokładnie to samo
Witam, jestem zarówno nowym użytkownikiem forum jak i świeżutkim posiadaczem Avensis Combi Travel 2007 r. 1.8 VVT-i.
Postanowiłem odświeżyć temat.
Otóż podczas zakupu auta nie słyszałem takiego dźwięku (a i auto sprawdzone w ASO Toyoty - bez zastrzeżeń ) i w sumie przez pierwszy tydzień jazdy również. Zasłyszałem go dopiero przed trzema dniami.
Otóż na zimnym silniku, na 3 biegu przy prędkości ok. 40-50 km/h, pojawia się dziwny odgłos (trwający ok 1-2 sek) - Dźwięk przypomina jakby auto przejeżdżało przez tarkę (trrrrr) i nie jest on nadzwyczaj głośny, aczkolwiek bezproblemowo słyszalny. Dzieje się to głównie podczas mojego powrotu z pracy, gdy auto przestoi na zewnątrz ok9-10 h. Na początku myślałem że wpływa na to nierówność asfaltu (dźwięk pojawi się praktycznie w tym samym miejscu) jednak dzisiaj się wybrałem inną drogą i tu niestety również się pojawił. Po nocy kiedy auto jest garażowane, odgłosu tego nie zdiagnozowałem - jeszcze.
Proszę o pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum