Wysłany: 2011-08-12, 14:55 [Avensis T22] Sprzęgło zgrzyt przy ruszaniu
Witam.
Od pewnego czasu podczas ruszania na jedynce lub wstecznym słyszę zgrzytanie (tarcie metal o metal). Wiem , że prawdopodobnie to sprzęgło. Zdziwiło mnie podejście mechanika, który twierdzi, że w tych modelach (t22 2001) sprzęgła były do d... i że jest to normalne. Zalecił dalsza jazdę bez obaw. Płynu "wspomagania" sprzęgła nie zmieniałem i nie zamierzam (nie jest zalecane...wiem wiem zaraz ktoś napisze że trzeba ale jak do tej pory nie spotkałem się z opinia, że wymiana coś pomogła). Olej w skrzyni jest świeży. Auto z przebiegiem 84000.
Dziękuje za sugestie.
Opinie co do wymiany płynu w układzie wspomagania kierownicy są na forach użytkowników Avensis podzielone.Ja osobiście zdecydowałem się na taką wymianę po przebiegu 180.000 km i jestem przekonany,ze przedłużę tym sprawne działanie tego układu.Koszty niewielkie - jeżeli nie pomoże to tez nie zaszkodzi.
Dzięki za sugestie, ale dalej nie wiem czy zgrzytanie sprzęgła to objaw normalny czy nie. Ktoś spotkał się z podobnym objawem?
Dujek [Usunięty]
Wysłany: 2011-12-20, 15:29
Witam, mam identyczny problem w swojej Toyocie, którą posiadam od tego roku.
Staram się najpierw znaleźć jakąś prawidłowość w występowaniu tego "zgrzytu". Ale jak dotąd nie znalazłem.
Miałem to samo jakiś czas temu w swojej Toyotce T22 2002r 2.0D4D.
No i niestety te zgrzytanie to było sprzęgło, które jak również słyszałem jest wadliwe w tych modelach ale u mnie zdarzyło się po przejechanych 200tys km. Musiałem wymienić sprzęgło i dwumas, a to niestety spory wydatek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum