Wysłany: 2011-07-22, 17:20 [Avensis T25] Pytanie o turbine i pompę wodną
Witam
Prosze o pomoc w odpowiedzi na dwa pytania:
1. przy jakich obrotach załacza sie turbina (avensis 2.2. 150 Km)
2. mam rozrząd na łańcuchu, wiem, ze nie musze nic zmieniać dopóki nie "wali" (łancuch, rolki, napinacze), ale nie wiem co robić z pompa wodną? Czy mam zminiac mimo, ze nie pociekła, czy profilaktyznie zminiac co np. 120 tyś km?
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-07-25, 10:11 Re: Pytanie o turbine i pompę wodną
pestek79 napisał/a:
Witam
Prosze o pomoc w odpowiedzi na dwa pytania:
1. przy jakich obrotach załacza sie turbina (avensis 2.2. 150 Km)
2. mam rozrząd na łańcuchu, wiem, ze nie musze nic zmieniać dopóki nie "wali" (łancuch, rolki, napinacze), ale nie wiem co robić z pompa wodną? Czy mam zminiac mimo, ze nie pociekła, czy profilaktyznie zminiac co np. 120 tyś km?
Dzięki za info
Pozdrawiam
1) od ~1800 obr ...
podczas przyspieszania najlepiej aby zakres użytkowy obrotów był miedzy 3000-4000 .
2) podłącze sie do tego pytania.
W każdym razie w D4D (w 2.0, 2.2) przez baardzo długi czas montowano fabrycznie wadliwe pompy wody...a objawy wad to zwiększone ubytki płynu chłodzącego.
Zmieniono technologie produkcji i nowe pompy wad już nie maja - zatem chyba pozostaje okresowa kontrola płynu.
Jak zaczyna ubywać to po wykluczeniu uszczelki pod głowicą pompa po prostu idzie do kosza....
1. Turbina cały czas pracuje. Załącza się od około 1800obr/min.
2. Rozrządu nie musisz wymieniać( łańcuch). Co do pompy wody, ASO mówi że wytrzyma dwa rozrządy( mowa tu o silniku 116km na pasku) Ja zalecam jednak wymiane częściej np. co 90tys. Nie zaszkodzi wymienić a cena pompy nie jest taka straszliwa. Ori Aisin koło 250zł.
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum