Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 65 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-05-15, 17:01 [Avensis T25] Wyciek z tyłu silnika.Uszczelka pod głowicą?
Witam.
Mam problem ze swoją Avensis z 2004 roku 1.8 benzyna. Auto ma przejechane 200tys. km i zauważyłem z tyłu silnika wilgoć od oleju. Najlepiej zobrazują to fotki:
Proszę poprawić linki (0x4B25A)
Czy to wyciek spod uszczelki pod głowicą czy może spod napinacza łańcucha lub bocznej pokrywy łańcucha rozrządu? Już sam nie wiem ale zaczęło mnie to niepokoić.
Olej nie kapie ale widać zawilgocenie od oleju. Dodam, że ani nie czuć saplin ze zbiornika wyrównawczego płynu chłodniczego, ani nie ma żadnego bulgotania. Nie ma śladów płynu w oleju. Czy ktoś z was miał do czynienia z takim przypadkiem? Czy można z tym jeździć czy jak najszybciej coś z tym zrobić?
Nie ma co niepotrzebnie siać paniki. Zacznij kontrolować poziom oleju. Takie "zapocenie" nie musi zaraz zwiastować katastrofy. Nie znam się na silnikach benzynowych toyoty, nawet nie wiem co to za miejsce ale zapewniam cię, że tego oleju jest tam tyle co nic.
Na ostatnim przeglądzie w ASO wyszło w mojej ave to samo - serwisant wskazał na wyciek właśnie spod napinacza (rolki) łańcucha. Podobno jest ona (rolka) instalowana czy wciskana z użyciem silikonu jako uszczelniacza, ja się w każdym bądź razie na tym nie znam. Poprawili w ramach przeglądu, nie pytałem ile by kosztowało poza przeglądem - wydaje mi się, że koszt zamknąłby się w 100 zł. Może popytaj w najbliższym ASO lub u jakiegoś mechanika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum