Wysłany: 2011-05-05, 21:05 [Avensis T22] Chłodnica w 1.6 16v
Witam
Jestem nowym użytkownikiem avensis
Mam pytanie czy to normalne aby po przejechaniu 15km chłodnica się załączyła?
Wskaźnik tem. w normie
Sam z 97r z LPG
Z góry dziękuje
Adalbert
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-06, 08:34
15km to dla benzynki to co najmniej wystarczający dystans aby się silnik nagrzał do temp. roboczej więc moim zdaniem wszystko jest w porządku, tym bardziej jak ciepły dzień i staniesz na światłach czy w korku
Poziom wskaźnika temp. w normie, chłodnica czysta.płyn w normie wymieniony 2 lata temu. A wentylator załącza się kilkukrotnie na odcinku 15km,- jest to teren górzysty. Załącza sie tylko na chwile.... Dzis rano tem. zewnetrzna '0'stopni załaczyl sie raz stojac na swiatłąch 5min...
jeśli osiąga temperaturę to się włącza, jechałeś z włączoną klimą? jeśli tak to wszystko jasne, pojeździj bez klimy, a penie się nie będzie włączał, u mnie jak jadę z klimą się włącza częściej
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-10, 12:54
Wczoraj sprawdziłem u siebie jak jest.
Stanąłem pod domem i czekałem, aż się wiatrak włączy i się nie doczekałem
Trwało to ok 8-10 minut, silnik był nagrzany i było dosyć ciepło. Samochód chodził na biegu jałowym.
Dopiero jak włączyłem klimę to wiatrak ruszył.
Wskaźnik temp był na środku skali.
Pamiętam, że jak miałem Uniaka benzynę, to tam wentylator włączał się co minutę jak było cieplej. Jakiś taki mniejszy – krótszy obieg chyba tam był 8-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum