Wysłany: 2011-02-12, 13:16 [Avensis T25] Brak mocy powyżej 3tyś obrotów :(
Witam,
Jako posiadacz Toyoty 2.0 D4D zwracam się do was z pytankiem.
- od jakiegoś czasu mam wrażenie że tojka coraz wolniej się zbiera, wcześniej po przekroczeniu 2 tyś obrotów był strzał mocy i było fajne uczucie jak idzie do przodu, obecnie albo się przyzwyczaiłem albo już tak dynamicznie nie przyspiesza...
- po przekroczeniu 3 tyś obrotów silnik jakoś głośniej wyje niż rozpędza się tojka czuć przyspieszenie od 2 tyś do 3 tyś a powyżej już tak kolorowo nie jest... nie ma już takiego rzyspieszenia :(
Przebieg 160 tyś kupiona z komisu toyoty ( Pewne auto )
SIEMKA.MAM PODOBNE OBJAWY.TEZ PYTALEM FORUMOWICZOW I PEWIEN GOSC MI TAK ODPISAL
Ja bym podejrzewał Intercooler, bo przy uszkodzonej turbinie autko i tak idzie dość żwawo tylko pobiera dość spore ilości oleju i zaczyna kopcić.
Tak jak mówię sprawdź chłodnicę intercoolera i wszystkie rury doprowadzające powietrze do turbiny z chłodnicy IC (swoją drogą zalecam wyczyścić samą chłodnicę) Sprawdź też wszystkie wężyki przy turbinie czy są wpięte jak trzeba. Wymień filtr powietrza i filtr paliwa, sprawdź przepływomierz i EGR.
Jeśli wymieniałeś już filtry to to sobie raczej daruj. Zobacz przepływomierz i ten intercooler, oraz wężyki przy turbinie.
Czyściłeś już EGR ? Jeśli nie to polecam wykonać ten zabieg wyciągając również przepustnicę i kolektor ssący, bo tam są kosmiczne ilości nagaru, które z czasem bardzo osłabiają ten silnik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum