Wysłany: 2009-06-12, 09:02 [Avensis T25] Płyny eksploatacyjne jakie, kiedy, ile, gdzie
Kupiłem tydzień temu Ave T25 kombi z silnikiem benzynowym 2.0 D4 VVT-i. Przebieg jaki mam to 247.000km.
Zastanawiam się kiedy i czy wymieniać płyty jak np. od wspomagania, od ABS, czy chcociażby od chlodnicy.
W zbiorniczku wyrównawczym chłodnicy mam w połowie więc chciałbym dolać i nie wiem jaki kupić? W instrukcji napisane jest aby używac "Toyota Long Life Coolant". W sklepie moto pytają tylko jaki kolor płynu? Zaglądałem do zbiorniczka i wydaje mi się że jest on żółtego koloru.
Doradzcie mi jaki kupić i jak sprawa wygląda z pozostałymi płynami.
goldengate, w dziale pobierz masz instrukcję. Tam jest wiele opisane.
Pytanie zasadnicze, czy wiesz kiedy co było wymieniane w Twoim aucie ?
Jesli chodzi o dolewkę płynu chłodniczego, możesz dolać w zasadzie każdego w takim samym kolorze najlepiej. Nic się nie stanie. Wymieniając całość, najlepiej użyć płynu Toyoty.
Olej silnikowy co 10.000 km 5W30 poleca fabryka do tego silnika, olej w skrzyni profilaktycznie co 60 - 100 tys km, 75W90. ( ja wymieniałem )
Płyn hamulcowy możesz sprawdzić testerem w warsztacie. Mierzy się jego temperaturę wrzenia i wówczas okresla czy podlega wymianie czy nie.
Jesli chcesz, wymień dot-4, dot-5.1 ,dot-3.
Płyn wspomagania Dexron III, nie wymienia się zasadniczo, ale jeśli jest bardzo brudny, wymień sobie. Warsztaty regenerujące maglownice zalecają co ok 60.000km. Toyota nie przewiduje tego.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V D-4 benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2009-06-12, 13:05
Andrzej napisał/a:
Jesli chodzi o dolewkę płynu chłodniczego, możesz dolać w zasadzie każdego w takim samym kolorze najlepiej. Nic się nie stanie. Wymieniając całość, najlepiej użyć płynu Toyoty.
W żadnym razie nie dolewaj niczego nieoryginalnego!
T25 jest zalewany płynem o przedłużonym okresie eksploatacji, pierwsza wymiana po 160 tysiącach kilometrów, każda następna co 100 tysięcy. W komorze silnika (chyba od spodu maski) jest stosowna naklejka.
płyn hamulcowy i płyn chłodnicy miałem wymieniany w ASO przy przebiegu 210250 km data 2008.04.07 zatem na razie nie muszę chyba nic poza tym robić.
Ostatni duży przegląd (nowy filtr klimatyzacji - nowy filtr powietrza - preparat do odgrzybiania - odgrzybianie klimatyzacji - olej + filtr + uszczelka korka spustowego) był 2009.01.28 przy 238020 km wiec teraz przy 255000km bede miał przegląd tylko olejowy. Czyli tylko jeździć
Raczej nie. Chociaż filtr p.pyłkowy (klimatyzacji) powinieneś wymieniać co 15-30 tys, gdyż po 1 zdrowie po 2 dmuchawa pracuje na 50% swojej wydajnosci. Cod do płynu hamulcowego itp to co 60 tys to minimalna granica wymiany, ale znam takich co nie wymieniają, bo płyn nie wykazuje zużycia tzn temperature wrzenia i zamarzania ma na właściwym poziomie.
Oczywiście mam nadzieję, że o oleju w skrzyni nie zapomniałeś :?: jakbyś zapomniał to wymień na jakiś markowy 75W90
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Raczej nie. Chociaż filtr p.pyłkowy (klimatyzacji) powinieneś wymieniać co 15-30 tys, gdyż po 1 zdrowie po 2 dmuchawa pracuje na 50% swojej wydajnosci. Cod do płynu hamulcowego itp to co 60 tys to minimalna granica wymiany, ale znam takich co nie wymieniają, bo płyn nie wykazuje zużycia tzn temperature wrzenia i zamarzania ma na właściwym poziomie.
Oczywiście mam nadzieję, że o oleju w skrzyni nie zapomniałeś :?: jakbyś zapomniał to wymień na jakiś markowy 75W90
Filtr o którym piszesz p.pyłkowy (klimatyzacji) to ten za schowkiem ???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum