Wysłany: 2023-08-24, 14:03 [T25] Avensis - Brak świateł w kabinie (link do filmiku)
Witam,
przeczytałem wszystkie posty związane ze zwarciem i wymianą bezpiecznika, niestety u mnie przy wymianie żarówek w kabinie na LED, oświetlenie było, a dopiero następnego dnia się chyba spaliło.. (w filmiku chyba tego nie podkreśliłem), nie zmienia to jednak faktu że bezpiczeniki wszystkie sprawdziłem i są OK!.
Czy jest jakim może moduł czy coś co mogło się spalić?
Bo zdemontowałem oświetlenie na podsufitce i tam już na kablu nie ma napięcia.
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-09-04, 10:20
zarowkami steruje skrzynka pod pod kierownica
wsadz zwykle zarowki i sprawdz czy zadzalaja
jesli tak to zmien zaroki LED na zarowki Led z (symulatorami zwyklych)
odrazu napisze ze dla mnie zakladanie zarowki LED + dodatkowy rezystor to mega glupota bo z uzycie pradu w aucie rosnie zamiast malec
jesli zwykle nie zadzialaja to mimo wszystko sprawdzil bym bezpieczniki i te pod kierownica i te pod maska
jesle to nic nie da to byc moze trzeba zajzec do skrzynki pod kierownica do srodka
Mimo kilkukrotnego sprawdzenia bezpieczników multimetrem, okazało się, że przeoczyłem jeden spalony.
Niestety, oświetlenie kabinowe jest tak słabo wykonane, że kontakty w gniazdach żarówek są bardzo słabe... Włożenie żarówki powoduje ich delikatne wyginięcie, co prowadzi do zwarcia i przepalenia bezpiecznika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum