Mam Ave z silnikiem 1,8 i od jakiś 5 lat wciągała 1L/1000km. No i generalnie luz, dolewałem olej i jeździłem. Ostatnio jednak zauważyłem, że zaczęło łykać 1,5L na 1000km.
I zastanawiam się, czy to auto dalej będzie jeździło tak jak do tego pory, tyle, że więcej trzeba w nie lać oleju? Czy ten silnik się zaraz rozpadnie?
Warto w ogóle remontować ten silnik? Bo autko generalnie jest w bardzo fajnym stanie, praktycznie bez awaryjne, tylko ten olej.
Myślałem o zmienia auta ale w zasadzie to nie widziałbym sensu gdyby nie ten silnik.
Jestem gotów wydać na remont kilka tysi ale tylko jeśli problem zniknie a z tego, co kiedyś czytałem, to te remonty "działają" na 30 - 40 tysi o temat wraca.
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2024-06-06, 15:32
za duzo gdybasz
moze jezdzisz do odciecia wiec toyota lyka olej bo tak ma, przy niskich obrotach nie lyka
ale
podjedz gdzies i zrob diagnostyke kompresji
po tym bedziesz sie zastanawial czy dlubac w silniku
Troszkę dziwne ...spore to zużycie ...A obejrzałeś to bardzo dokładnie ...i nie ma mowy o wyciekach ..??? W moje poprzedniej wyciekało ...W tej kiedyś troszkę ubyło (0,5L) , ale dość mocno była obciążona ... (załadowana+przyczepka dociążona). A jaki przebieg i jaki olej lejesz (ja 250 tys i 5W30 ...i do wymiany co 15tys nie ubywa ...
Panowie to jest silnik 1,8 benzyna z głośną wadą olejową która występowała w tych silnikach do 2005 czy 2006 roku. Wątpliwości co do tego, że silnik to padaka nie ma. Miałem nadzieję, że ktoś z tym silnikiem coś podpowie, np. ile to jeszcze podziała z takim poborem oleju. Przez ostatnie 5 lat łykał litr a teraz apetyt wzrósł na 1,5...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum