Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V VVTi benzyna
Rok: 2017
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2021-09-20, 19:29 Corolla - wibracje z okolicy zegarów
Dzień dobry
Posiadam Corolle z 2017 roku. Praktycznie od zakupu samochodu mam taki problem, że nawet na drobnych nierównościach coś w okolicy zegarów wpada w rezonans i wydaje nieprzyjemne dźwięki. Oczywiście byłem z tym w ASO (3 razy) i niestety nie udało im się tego poprawić.
Ostatnio zrobiło się to jeszcze głośniejsze i już nie mam pomysłów co z tym robić. Próbowałem już dotykać wszystkiego do czego jest dostęp z wierzchu, ale dźwięk nie ustaje.
Dzwoniłem już po kilku mechanikach ale nikt nie chce się podjąć tematu.
Czy ktoś z forumowiczów zna może kogoś kto zajmuje się takimi rzeczami? Najlepiej małopolska.
Wysłany: 2021-09-21, 13:10
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Częstotliwość drgań nie ma nic wspólnego z obrotami silnika, a przynajmniej nic takiego nie zauważyłem.
Samochód ma tylko 55 tys przebiegu więc chyba poduszki silnika powinny być ok.
Wg mnie ewidentnie jest jakiś luźny element gdzieś tam w środku. Niestety sam nie czuję się na tyle kompetentny żeby ściągać te plastiki i szukam kogoś do pomocy
Wysłany: 2021-09-21, 13:54
Ciężko sprawdzić czy przy zgaszonym silniku też są drgania, bo jest to słyszalne tylko podczas jazdy po nierównościach. Musiałbym jechać z górki i zgasić silnik? Chyba trochę niebezpiecznie.
Nawiew też nie ma tu znaczenia, chociaż ostatnio przy włączonym nawiewie słuchać w aucie cichy pisk, ale to chyba inna historia.
Jeszcze tylko uściślę, że te drgania to nie jest coś odczuwalnego, tylko coś co słychać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum