Witam
Panowie błagam o pomoc bo mnie zaraz cholera jasna weźmie ostatnio miałem już stanąć nad rzeką i utopić moją avke. Wszystko dzieje się zanim silnik złapie normalną temperaturę pracy. Zaznaczam, że jestem właścicielem auta od nowości ma 129000km przebiegu, wyczyszczony EGR, wymiana płynów i filtrów, usunięty dpf. Wszystko było w porządku problem pojawił się tego roku na przełomie jesieni/zimy.
Odpalam samochód pochodzi chwilę na silniku jałowym w tym czasie wyraźnie słychać że obroty raz rosną raz maleją, po jakimś czasie słychać wyłączenie ssania ale sytuacja z obrotami trwa nadal. Wyjeżdżam z domu i zaczyna się jazda bez trzymanki. Wrzucam 1 bieg zbiera się, 2 bieg jest ok, 3 bieg obroty np 2100 2200 jest w miarę ok ale jakby trochę słabo się zbierał, wrzucę 4 bieg i tak jakby zapieprzyło mi turbo. Wracam na 3 bieg zaczyna się zbierać i znowu ktoś ukradł turbo. Czasem jak odpuszczę pedał gazu i wcisnę to się turbo załączy a czasem nie. Gdy silnik zacznie łapać tempraturę problem znika. Pomyślałem sobie ostatnio, że gdy się dobrze zagrzeje dam jej lekki wycisk. Rozpędzałem auto pod górę na 2 i 3 biegu do 4 tyś obrotów (nikt mi tak nie doradził pomyślałem, że jeśli to turbina czy szlag wie co to pod obciążeniem da o sobie znak jednak wszystko było ok, darła asfalt jak głupia). Proszę o pomoc bo idzie zwariować, człowiek stoi na podporządkowanej i musi czekać aż wszystkie auta przejadą żeby czasem komuś nie wymusić pierwszeństwa. Mam dość szperania w necie bo od tego szperania niczego ciekawego się nie dowiedziałem bo mało co piszą, chodzenia po "fachowcach również". Jestem z Przemyśla, może znacie jakiegoś solidnego fachowca lub jakieś konkretne porady na forum proszę o pomoc bo faktycznie stanę nad Sanem i utopię tą s**ę. Podpinałem samochód pod komputer nie wykryło żadnych błędów. W załączeniu przesyłam zdjęcie z pomiarów wtryskiwaczy, sam przeprowadzałem test jednak nic mi to nie mówi.
https://zapodaj.net/3bc0e239af99a.jpg.html https://zapodaj.net/c9e18aebb44bd.jpg.html
1. Dzień dobry tak w ogóle!
2. Warto poszperać w necie, bo wiedzy o tym modelu jest sporo, praktycznie na każdy możliwy temat.
3. Z Twojego opisu wygląda to podobnie do tego co ja miałem
w tym wątku
4. Czyściłeś zawór SCV?
5. Kiedy miałeś wymieniany filtr paliwa? Już po wystąpieniu tych objawów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum