Cześć, nazywam się Tadzik, jestem z Wrocławia - od 2018 roku jeżdżę Avensisem T27 2009, 2.0 Valvematic Kombi + Stag LPG.
od 6 lat pojawiły się u mnie następujące problemy i ich ewentualne rozwiązania:
- Pojawił się problem z pokrętłem regulacji temperatury w mroźne dni – problem przechodzi samoczynnie w ciepłe dni - jest to pokrętło cyfrowe - u mnie doraźnie pomaga regulacja na zasadzie: dwie jednostki w górę, jedna w dół -> dwie jednostki w górę jedna w dół - może się to komuś przyda.
- Problem z wyświetlaczem ciekłokrystalicznym w radiu w mroźne dni - przechodzi samoczynnie do tej pory, po przejechaniu dłuższego odcinka (zagrzaniu auta)
- Przepalający się bezpiecznik zapalniczki – pomogła wymiana ładowarki USB na coś bardziej markowego.
- Problem ze stukami podczas skręcania (popularny jeden stuk sporadycznie przy skręcie w lewo czy tam prawo już nie pamiętam) które wielu posiadaczy utożsamia z kolumną kierowniczą, luzami na tulejach w kierownicy, luzami na krzyżaku czy też luzem na łączeniu kolumny z wałkiem pośrednim i maglownicą – u mnie to się nie sprawdziło i okazało się, że to tuleje na wahaczach przednich. Po dwóch latach stukania już tak się wybiły że w końcu już kolejny mechanik to wypatrzył, na przeglądzie nikt nie mógł tego dojrzeć – 2 lata jeździłem z tymi stukami pewny, że maglownica/krzyżak/wałek pośredni do wymiany – jedyny objaw który podpowiedział mi, że to może nie być maglownica a zawieszenie to pojedynczy stuk podczas parkowania i zmianie kierunku jazdy z przodu do tyłu kiedy maglownica stałą w miejscu.
cześć wszystkim.
Jestem total świeżak w świecie toyoty. Dotychczas przez 13 lat tłukłem jedno Audi A4 a od dziś Toyota Avensis T27.
Michał ze Świętokrzyskiego.
p.s. mam nadzieję, że cierpliwi ludzie tu są bo pytań na pewno będę miał dużo
Cześć witam i pozdrawiam zgromadzonych tu użytkowników Avensis, nie mam zbyt wiele wiedzy o tym powszechnie zachwalanym pojeździe, stąd moja tu obecność. Po cichu liczę na życzliwośc i ewentualną merytoryczną pomoc bardziej doświadczonych kolegów w napotkanych (oby nie) problemach?
Witam wszystkich użytkowników. Jestem świeży jak trawa na wiosnę a jednocześnie stary wiekiem, wiec darujcie czasem za głupie pytania ale dobrze i tak że obsługuję komputer w tym wieku
Pozdrawiam wszystkich i wyrażam ogromny szacunek dla ludzi tworzących to forum, które ułatwia życie użytkownikom aut.
Czołem.
Mam T27, 2011, 1.8, manual bez lpg. Lubię mechanikować i nie boję się wyzwań, choć wiem, że jeszcze sporo przede mną. Wcześniej miałem S40 na hondowskim 1.8 i skrzynią M56, więc z japońcami, nie od wczoraj. Dzięki za przyjęcie, cenne porady i uwagi. Pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum