Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wiek: 48 Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 26 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2014-02-15, 21:01 [Avensis T25] stukanie w układzie kierowniczym.
Witam . Od ok. miesiąca z okolic układu kier. dobiega ciche stukanie tzn. gdy auto jest wyłączone lub włączone stukanie jest takie samo przy lekkim poruszaniu kierownicą. Przy powolnej jezdzie na np. 1 biegu i drobnych nierównościach stukanie jest również słyszalne.Po mojej diagnostyce na podnośniku wynika że stukanie dochodzi niby od strony pasażera ale również słyszalne jest przy samym "ślimaku" dodam tylko że wszelkie końcówki czy sworznie są ok. czy któryś z Kolegów miał podobny problem i czy ktoś wyciągał we własnym zakresie całą przekładnie i naprawiał czy regenerował ?
witam. mialem podobny problem mianowicie przy delikatnym ruszaniu kierownica słychac bylo stuki podobnie podczas jazdy . regeneracja maglownicy pomogła koszt z montazem 1000 zl i gwarancjana na 2 lata.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wiek: 48 Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 26 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2014-02-17, 21:50
dzięki za odpowiedz. podejrzenie jeszcze padło na krzyżak a to dlatego ,że sama przekładnia przy skręceniu na max w prawo lub lewo stuka tak samo a gdyby wyjechana była listwa to stukania by nie było raczej przy skręcie na max w prawo lub lewo ponieważ listwa wyrabia się najbardziej przy kierowaniu na wprost. tak mi powiedział facet który to zjadł zęby na przekładniach :-> jutro postaram się zobaczyć na tego czy też te krzyżaki
Dzwońcie do serwisów TOYOTY. Ja tydzień temu byłem na kampanii serwisowej na której wymieniono mi jakiś wałek z frezami w kolumnie kierowniczej, bo również było stukanie, pukanie nie wiadomo skąd. Pytajcie czy wasze auto łapie się na kampanie serwisową-ja podałem swój VIN i w umówionym terminie naprawa gratis wraz z ustawieniem zbieżności i umyciem auta. Dodam, że w Warszawie CAROLINA.
Tak jak kolega greg0004 powiedział.
Dzwońcie do serwisów. Ja już jestem umówiony na wizytę z moją toyotą, też łapie się na wymianę wałków w kolumnie kierowniczej.
Dokładnie, Ja też się załapałem na tą kampanie, wymienili wałek, dodam że w 2007 roku sprawdzili mi po vinie i miałem również to samo wymieniane, poprzedni właściciel o to zadbał, natomiast z tego co wiem to podobno można wymieniać kilka razy jak się rozleci.
Witam. Jestem zaraz po kupnie mojej Toyoty T25 2007. Mam podobny problem tj. delikatne stuki podczas kręcenia kierownicą tylko przy małych prędkościach lub podczas obracania kierownicą w miejscu. Jak to jest z tymi akcjami serwisowymi. Czy ja jako trzeci właściciel mogę skorzystać bezpłatnie z takiej akcji? Dodam że auto jest z polskiego salonu serwisowane poza ASO toyoty od roku
Dzień dobry,
Czytałem sporo wątków na forum i postanowiłem sam opisać wam mój problem.
Avensis T25 lift.
2008r.
Stuki metaliczne przy manewrowaniu kierownicą.. bez względu czy na postoju czy w czasie jazdy, czy na zapalonym silniku czy na wyłączonym.. po prostu stuka, jakby przeskakuje..
Wczoraj potwierdziłem na stacji diagnostycznej że nie ma żadnych luzów na końcówkach itp..
Ale jak na złość nie mogłem wywołać owego stuku..może dlatego że popadało..wilgotno..niewiem..tylko raz, jeden raz strzeliło..
Zostaje tylko magiel no i/lub kolumna kierownicza lub wałek pośredni o którym czytałem..
Czy ktoś rozwiązał taki problem do końca?
Nie ukrywam jestem juz gotów zapłacić i wymienić magiel ale co jeśli to wina tego wałka...
proszę o poradę osoby które przez to przechodziły..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum