Co może być przyczyną?
I jak to sprawdzić ?
Ubyło mi płynu ok0.5l dolałem i nie ubywa
a oleju przybywa już jest ponad stan i zaczęło go wyrzucać na turbinę
czy mogą to być podkładki pod przelewem i jak je wymienić najlepiej jak ktoś miał by foto
Czytałem w którymś poście o zapachu z pod korka oleju co to oznacza jak wali spalinami
Piotr
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2014-11-28, 16:17
Dzisiaj dzwoniłem do mechanika i powiedział że może być to jeszcze filtr cząstek stałych, że silnik zaczął funkcje wypalania filtra i podaje dużą ilość paliwa na tłoki które nie jest spalane i przedostaje się do oleju
'
płynu nie ubywa
mialem dwie przygody w zyciu z uszkodzona uszczelka i moje spostrzezenia sa takie
albo plyn przedostaje sie do silnika i przybywa oleju troche dymi na bialo,albo płyn dostaje sie do kolektora wydechowego i wtedy laduje bialym dymem ile wlezie tak czy siak zawsze plynu ubywało...
ja miałem taką przypadłość to moi mechanicy powiedzieli mi, że to filtr cząsteczek stałych.
Poczarowali coś przy tej okazji i od dłuższego czasu mam spokój także może masz to samo.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2014-12-13, 18:17
Byłem u mechanika też ta sama diagnoza przytkany filtr cząstek stałych
Trzeba auto przegonić na trasie żeby wypalił i tyle, ponieważ komputer uruchamia program do wypalania filtra i ładuje dużo ropy na tłoki która się nie spala i między pierścieniami wchodzi do oleju tak że trzeba przegonić autko i komp zakończy tą operację i po kłopocie oczywiście wymienić olej
pozdro
[ Dodano: 2015-06-10, 22:07 ]
Teraz mam z tym spokój
wypaliłem filtr czyli przejechałem autostradą z prędkością 130 km/h jakieś 60 km na trzecim biegu
i po sprawie
Teraz co trzecie tankowanie wlewam do paliwa specyfiki do DPF kupuję na stacji jakieś 22zł
oczywiście można wypalić przez podłączenie diagnostyki ale szkoda auta wszystko się bardzo nagrzewa a chłodzenia pędem nie ma wentylatory na ful
myślę że pomogłem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum