Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Avensis . Auto udało się kupić z małym przebiegiem , w pełnej opcji, z dobrym, wzmocnionym silnikiem diesla. Po 30 tys km mam kilka pytań , głównie odnośnie wnętrza więc postanowiłem założyć temat w tym dziale. Może najpierw kilka spostrzeżeń.
Na plus:
- silnik - 150 kucy świetnie radzi sobie z tym niemałym kombi
- skrzynia - super elastyczna, z małym skokiem. Chyba najlepszy manual jakim jeździłem . Jest mały problem ale o tym później.
- prowadzenie - zawsze miałem kombi ale to prowadzi się znakomicie.
- jakość wykonania.
Na minus:
- hałas powyżej 120 km/h
- regulacja fotela kierowcy. Mam ponad 190 cm i ustawić fotel łatwo nie jest.
-widoczność przez przednią szybę. Może to wina panoramy ale jest słabo.
Teraz kilka pytań:
- w lewym rogu pod przednią szybą jest umiejscowiony wyświetlacz czujników parkowania i wskaźnik temperatury. Temperatury czego?
-wśród przycisków po lewej stronie (obok przycisku wyłączającego czujniki) jest przycisk z symbolem tempomatu. Ale tempomat to nie jest. Do czego służy ?
- obok przycisku otwierającego wlew paliwa jest przycisk wyłączjący esp i jeszcze jeden. Do czego służy?
- czy wypalanie dpf jest w jakiś sposób sygnalizowane?
- nie dostałem komunikatu o braku płynu do spryskiwaczy. Czy np . przepalenie żarówki jest w jakiś sposób sygnalizowane na wyświetlaczu lub desce?
Zauważone problemy:
- coś brzęczy lata w prawych drzwiach. Nie wiem czy przednich czy tylnych. Przy dość dynamicznym skręcie w lewo dwa razy pojawił się sygnał otwartych drzwi. Myślę ,że coś się obluzowało odkręciło. Jak zdjąć boczki?
- mimo zachwytów nad skrzynia biegów na dwójce czasem pojawia sie szarpanie. I tylko na dwójce. Nie wiem czy to błąd w sztuce operowania sprzęgłem , obrotami , czy jest jakiś problem charakterystyczny dla modelu?
Gdyby ktoś zechciał się pochylić nad elaboratem to byłbym wdzięczny.
Ten przycisk z symbolem tempomatu jest to ogranicznik prędkości. Jak jedziemy i go klikniemy pojawi się napis z prędkością na wyświetlaczu. Ustawiamy dźwignią zadaną prędkość. Po czasie chyb się samo zatwierdzi. I gdy próbujemy się rozpędzić auto nie przekroczy tej zadanej prędkości. Wciśnięcie gazu do podłogi spowoduje przekroczenie tego ograniczenia np. przy wyprzedzaniu.
Co do komunikatów niestety Toyota jest uboga w te funkcje. Co do żarówek nie miałem okazji sprawdzić, ale od spryskiwaczy nie ma na pewno. Moje Audi A3 z 99r miało więcej komunikatów. Tu się toyota nie postarała.
Co do komunikatów niestety Toyota jest uboga w te funkcje. Co do żarówek nie miałem okazji sprawdzić, ale od spryskiwaczy nie ma na pewno. Moje Audi A3 z 99r miało więcej komunikatów. Tu się toyota nie postarała.
Też jestem przyzwyczajony , że nawet w Vectrze miałem podpowiedzi co się dzieje .
Przycisk z tempomatem przetestowany. Rzeczywiście jest jak mówisz. Dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum