Wysłany: 2020-04-28, 23:03 [Avensis T25] Brak oświetlenia u pasażerów i bagażnika
Witam wszystkich!
Światła w drzwiach, nad pasażerami z tylu, w bagażniku nie działają w ogóle.Z przodu nad lusterkiem i w osłonie przeciwsłonecznej w miejscu na lusterka tez wszystko działa okej.
Środkowa lampka z przodu po otwarciu wszystkich drzwi normalnie to sygnalizuje.
Aha i jeszcze jak włączam światło z tyłu nad pasażerami ( to które nie działa) to zapala się kontrolka otwartych drzwi.
Jakieś pomysły?
Dodam jeszcze że żarówki są dobre, a krańcówki czyściłem i zamieniałem miejscami.
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-10-26, 09:40
wiazka laczy sie w nogach kierowcy w slupku na dole, jest tam kilka kostek.
ale ja bym zaczol od bezpiecznikow
z drugiej strony nie trzyma sie kupy informacja ze "jak wlaczysz manualnie lampke" to zapala sie info na liczniku
info na liczniku zapala sie gdy do licznika dojdzie informacja o otwarciu drzwi ( otwarcie drzwi to podanie ZERA "masy" na odpowiedni przewod
zalatuje mi to grzebaniem kogos kto nie ma o tym pojecia i poprostu zle poskladal
moze wyjmij lampe tylna
bedziesz mial zapewne 3 przewody
1 powinien byc +12
2 stala masa (zero)
3 masa pokazujaca sie po otwarciu drzwi
jesli tak bedzie to ma to dzialac
jesli nie to trzeba szukac czego nie ma
napisz co zastaniesz to bedziemy myslec dalej
co do bagaznika to tam jest nieco bardziej upierdliwie
na zarowce masz miec stale +12 a minus ma sie pokazywac po otwarciu bagaznika
wylacznik jest w zamku
od wylacznika kabel leci poprzez przepust gumowy pomiedzy pokrywa a karoseria
niestety zdaza sie ze tam kable pekaja ( nalezy oszacowac ile i te kable wymienic na odcinku przynajmniej 30cm )
ale usterka moze tez byc w samym zamku ( moze do wylacznika wdarla sie woda i go zezarlo. latwosprawdzic- wyciagnac wtyczke i zrobic zwarcie lampka powinna sie zaswiecic
nie wykluczaj 2 usterek a wiec zamek i przepust
ale najpierw sprawdz czy jest +12 stale
jesli nie ma zrob by bylo ( sprawdz bezpieczniki )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum