Witam
Wczoraj rano po uruchomieniu silnika pojawił mi się komunikat „parking brake inoperable” zapalił się kontrolka załączonego hamulca ręcznego (czerwona), kontrolka pomarańczowa wykrzyknik i kontrolka okładzin. Pomimo, że kontrolki się paliły ręczny nie był załączony. Po wyłączeniu silnika słychać jak ręczny się załącza i trzyma. Po uruchomieniu silnika ręczny dalej trzyma ale nie działa przycisk zwalniania. Wrzucam bieg, puszczam delikatnie sprzęgło i ręczny odpuszcza ale kontrolki pala się dalej. Samochód hamuje normalnie, gaszę silnik ręczny się włącza itd.
Miał ktoś z Was taki problem, proszę o info.
Dzięki i pozdro.
Sprawdzałem miernikiem akumulator miałem 12,3V, samochód zapalal od razu, jadę do ASO w sobotę podłączą do kompa i zobaczą co jest, przez telefon mówili że być może to przez wilgoc
[ Dodano: 2016-02-15, 13:54 ]
A u Ciebie kolego jak było, naladowales akumulator i wszystko było ok? A wyświetlil Ci się taki sam komunikat? Czyżby powodem tego wszystkiego był rozladowany akumulator?
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-18, 02:11
Wymieniłem akumulator, bo fabryczny przy tygodniowym staniu w garażu miał problem z odpaleniem i właśnie takie kwiatki wychodziły. Rok temu jak było dobrze poniżej -20*C to musiałem jechać do ASO na skasowanie błędów, bo choinka nie chciała zniknąć po naładowaniu akumulatora.
Z resztą fabrycznie do benzyn wsadzają jakieś gówno Varty o małym prądzie rozruchu jak na tą pojemność i czekałem tylko na ten moment żeby się go pozbyć bez żalu. Nawet nie potrzebowałem miernika, bo przy rozładowanym aku ciężej chodziło wspomaganie i różnie działał "ręczny".
Byłem w ASO, stwierdzono uszkodzony sensor-czujnik hamulca recznego, wymiana razem z robocizna 2900zł. Trochę dużo.
[ Dodano: 2016-02-22, 14:34 ]
Zauważyłem też, że jak auto postoi w suchym ocieplanyn garażu a ulicach jest sucho to wszystko działa i komunikat znika, a jak pada deszcz to komunikat się pojawia. Czujnik uszkodzony i jak złapie troche wilgoci to się wyświetla komunikat ale siłowniki działają.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-23, 17:44
U mnie wszystko w najlepszym porządku, ale samochód stoi w garażu.
Znalazłem podobny jak Twój problem, oczywiście w deszczowej Anglii -> http://www.surreyelectron...KE%20SYSTEM.pdf
Wygląda na to, że do całego modułu dostaje się wilgoć i w końcu to musi paść.
Autko postalo znowu 2 dni w suchym i ocieplanym garażu, odpalam i komunikat nie pojawił się, ręczny działa prawidłowo. Teraz już jestem prawie w 100% pewien, że to wilgoć powoduje jakieś zwarcie, tylko gdzie? Muszę to sprawdzić, jak mi się uda odnaleźć to dam znać, pozdrawiam.
Witam,
mam identyczny problem z hamulcem ręcznym jak opisywany w pierwszym poście
mcmaster napisał/a:
Wczoraj rano po uruchomieniu silnika pojawił mi się komunikat „parking brake inoperable” zapalił się kontrolka załączonego hamulca ręcznego (czerwona), kontrolka pomarańczowa wykrzyknik i kontrolka okładzin. Pomimo, że kontrolki się paliły ręczny nie był załączony. Po wyłączeniu silnika słychać jak ręczny się załącza i trzyma. Po uruchomieniu silnika ręczny dalej trzyma ale nie działa przycisk zwalniania. Wrzucam bieg, puszczam delikatnie sprzęgło i ręczny odpuszcza ale kontrolki pala się dalej. Samochód hamuje normalnie, gaszę silnik ręczny się włącza itd.
Czy ktoś z Państwa wie jak można rozwiązać ten problem, jak to się skończyło w opisywanych przypadkach? Jeśli wiecie to napiszcie lub podajcie swój nr tel. zadzwonię pogadamy.
z góry dziękuję
pozdrawiam
Robert
Cześć
najprawdopodobniej to wilgoć wdarła się w czujnik (pewien nie jestem) ale musiałem wyjechać na 2 tygodnie i postawiłem auto do ocieplonego garażu i po powrocie wszystko stało się ok.
mam wykupioną dodatkową gwarancję i w ramach gwarancji zapobiegawczo wymienili mi na nowy.
Czy to prawda, że moduł hamulca elektrycznego jest przypisany do komputera danego samochodu i wymiana na część używaną nie rozwiązuje problemu wyskakującego komunikatu o awarii recznego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum