Wysłany: 2011-07-24, 08:37 [Avensis T25] Jaki olej do skrzyni biegów ?
Jade na początku sierpnia z rodzinką do Grecji, przejade okolo 6+7 tys , wysokie temp i górki. Moja ave ma przebieg 92 tys km. Mam zamiar wzmienić olej w skrzyni biegow.
Moje pytanie do kolegów : Jaki olej jest zalecany do skrzyni biegow + silnik 1,8 benyznka, 2005 rok produkcji.
Pozdrawiam kolegów - Marek
MECHANICZNA SKRZYNIA BIEGÓW
Objeość oleju, L:
Silniki 3ZZ–FE i 1ZZ–FE
1.9
Silniki 1AZ–FE, 1AZ–FSE i 1CD–FTV
2.5
Rodzaj oleju:
Olej przekładniowy API GL–4 lub GL–5
Zalecana lepkość oleju:
SAE 75W–90
Pomyśl również o innych rzeczach do wymiany/sprawdzenia
TUTAJ
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V D-4 benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 18 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-11, 09:20 jaki olej?
Witam
Przymierzam sie do zmiany oleju w skrzyni i znalazłem takie oleje, czy ktoś z kolegów w samochodzie ma w skrzyni któryś z oleju, jestem ciekaw Waszych opinii na jego temat?
ja tam przy wymianie sprzęgła zalałem EXTRA GETRIEBEOEL SAE 75W-90 API GL 5 na szybkiego musiałem zakupić na stacji BP cena 22zł za litr. Na razie wszystko pięknie i płynnie chodzi w zimie zobaczymy jak na mrozie sobie poradzi.
Jarek1853, wymieniałeś już olej? Jeśli jeszcze nie, albo jeśli już masz wymieniony, ale nie wiesz jak zachowa się przy niskich temperaturach, to ja mogę polecić https://rockoil.britishlubricants.com.pl/produkt/rock-oil-mtf-75w80/ - ten dostałem przy remoncie skrzyni biegów. W specyfikacji lepkość mnie martwiła. Zapewniał serwis, że nic nie będzie się działo i faktycznie. Przejechana zima bez żadnych problemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum