Wysłany: 2017-09-29, 10:09 [Avensis T25] DYMIENIE JAK TRZYMAM WCISNIETY GAZ - CAŁY CZAS
Witam Wszystkich
Koledzy proszę o pomoc i podpowiedzi, będą zobowiązany.
Auto:
Avensis T25 D4d 116km - 282tys. km
Zregenerowano 2 miesiące temu turbinę + wymiana oleju i filtrów
Olej 5w30 Castrol
Opis sytuacji:
Po dodaniu mocniej gazu i trzymaniu cały czas zostaje za mną dym.
Przy delikatnym dodawaniu gazu dymu prawie nie ma.
Auto pali właściwie od razu, choć obroty wskakują od razu na 1000obr/min, nawet jak jest ciepły silnik, a temp. na zewnątrz 23 stopnie - kiedyś było 800obr/min.
Przykład:
Jadę autostradą pod górkę 130km/h i wciskam mocniej gaz - silnik jest wtedy obciążony to jakbym jechał takim sposobem 10minut to cały czas zostawałby za mną dym. Widzę go wyraźnie w lusterku, normalnie za mną zostaje mgła. :p
Oczywiście, że się zastanawiałem, szukałem ale nic na razie nie znalazłem w internecie. Chciałbym wiedzieć dlaczego tak jest. Auto nie bierze oleju, wiec to raczej nie problem spalania oleju, poza tym ciężko określić kolor dymu według mnie szary.
Może wtryski zaczynają lać, 2 lata temu nie widziałem dymu w lusterku, a wtryski podczas kontroli auta w ASO nie wskazywały nic niepokojącego - były odchyłki, ale mechanik powiedział, że może być. Na razie przejeździłem dwa baki z dodatkiem STP do czyszczenia wtrysków, ale nie widzę żeby coś się zmieniło.
Dopóki auto ma moc i nie ma problemów z rozruchem nie chce mi się specjalnie dociekać przyczyny dając zarobić mechanikom i wymieniać w ciemno dobre części na nowe.
Proszę o pomoc w temacie, z góry dziękuję.
_________________ Toyota Avensis T25 2004r. 2.0 D4D 116PS
Też rozpocząłbym poszukiwania od zaworu EGR. Jeżeli jest dużo nagaru to lubi się zacinać. Czy przy regeneracji turbiny wyczyszczony został cały dolot, intercooler, a także wydech z EGR?
Też rozpocząłbym poszukiwania od zaworu EGR. Jeżeli jest dużo nagaru to lubi się zacinać. Czy przy regeneracji turbiny wyczyszczony został cały dolot, intercooler, a także wydech z EGR?
Właśnie to zleciłem mechanikowi
- czyszczenie dolotu i egr
- smoka od miski olejowej
z tym, że nie jestem pewien czy czyszczony był intercooler, raczej też czyścił.
Spytam go i dam znać.
A ten dym co mam jak dodam i trzymam gaz to wydaje mi się, że jest biały lub szary ciężko powiedzieć.
_________________ Toyota Avensis T25 2004r. 2.0 D4D 116PS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum