Wysłany: 2010-11-21, 22:50 [Avensis T25] Nie otwiera z pilota!
Witam.
Mam taki problem.
Od jakiegoś czasu nie mogę otworzyć drzwi z pilota.
Wciskam guzik (dioda na pilocie świeci się) a tu nic- auto nie reaguje.
Tylko czasem zaskoczy, ale bardzo rzadko.
Nie wiem czy to jest wina baterii, ale chyba nie, bo z zamykaniem nie ma problemów nigdy, nawet z bardzo daleka. Działa za każdym razem, a otwierać muszę kluczykiem!
Może ktoś ma jakieś aluzje na ten temat, bądź spotkał się z czymś takim.
A czy każdy z 2 pilocików się świeci i nie reaguje ? czy tylko próbowałeś z jednego.
Jeżeli masz tylko 1 to wymień baterię nic nie zaszkodzi wydać parę złotych w każdym razie zrób to.
Jeżeli nie reaguje to prawdopodobnie odbiornik walnął i tu bym szukał powodu lub sam system siłowników padł na linii głównej i dlatego nie reaguje bo nie dostał sygnału na wyjściu bo raczej wątpię żeby okablowanie od odbiornika było do wymiany.
Pytałeś, dzwoniłeś do serwisu ?
Kto pyta nie błądzi a raczej coś podpowiedzą
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2010-11-30, 19:38
kontynuując post Silesa"
1.
najlepiej sprawdzić za pomocą drugiego pilota (jeśli takowy posiadasz) - w ten sposób eliminujesz uszkodzenie pilota
2.
stań koło zamkniętego auta i naciśnij otwieranie wsłuchując się "w auto" - jeśli coś za "szmera" tzn że odbiera ale nie "ma siły żeby" otworzyć - najprawdopodobniej poszły siłowników.
3.
czy te problemy zaczęły się z nastaniem "wilgotniejszej" pogody - bo możliwe że "system" zawilgotniał i "przekłamuje" (spotkałem już podobne problemy - sam "suszyłem" swoją poprzednią niskę primerę i pomogło) - spróbuj może podjechać w ciepłe i suche miejsce (garaż, parking w CH) i ją podsuszyć
Krzysztof83 [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-30, 21:48
matti- możesz mieć rację, bo jestem teraz w delegacji we Francji i moje auto stoi na zewnątrz, a często tu pada i jest wilgotno.
Niestety nie mam drugiego pilota, ale wymienię w tym baterię, może pomoże.
A nigdy nie wsłuchiwałem się w auto, ale wydawało mi się, że nie ma żadnej reakcji- jak stałem blisko, to nic nie szmerało, a czasem zdarzy mu się, że otworzy.
I tylko z otwieraniem jest taki problem, ale dzięki chłopaki za wskazówki!!
Witam wszystkich. Obecnie mam ten sam problem nie otwiera z pilota. Zamyka bez problemu ale nie otwiera, nie sygnalizuje kierunkami, nie słychać zamka . Może zna ktoś rozwiązanie problemu ? Sprawdzenie 2 pilotem odpada.
mialem podobnie tej zimy Po trasie warszawa-zabrze przy temperaturze -10 (autko oczywiscie nagrzane) nie chcial sie zamykać ani otwierać i tak przez dwa dni. Wróciłem do wawy, temperatury nawet specjalnie nie podskoczyly a centralny zaczal dzialac teraz przy -10 dziala bez problemu ale po świętach znów czeka mnie wycieczka na śląsk
aha, wycieczka z Zabrza do Wrocławia też nie pomogła, dopiero na mazowszu wszystko wróciło do normy
Podejrzewam baterie ale dziwi mnie fakt ze zamykanie sygnalizuje zawsze (słychać pracę zamka oraz sygnalizacje kierunkami) , nawet jak zamykam zamknięty zawsze jest potwierdzenie zamykania . A to otwieranie ...? Zmienię dziś baterie, opiszę efekty.
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2012-12-22, 21:34
u mnie tak właśnie było - zamykał zawsze - i to nawet z kilkunastu metrów - a z otwieraniem był problem nawet jak stałem obok auta - auto reagowało dopiero po kilkukrotnych próbach - wymiana baterii i stał się cud - 100% reakcji on/of z odległości kilku- kilkunastu metrów.
Ja mam teraz taki problem. Dwa dni temu wstawiłem samochód do garażu, a jak chciałem go wystawić okazało się, że nie mogę otworzyć przy pomocy pilota. Dioda w pilocie się zaświeca ale zamek niereaguje. Co ciekawe nie mogę otworzyć drzwi za pomocą kluczyka (nie mogę przekręcić go w zamku). Jakieś porady? Czy odrazu wzywać jakiegoś szpeca?
Wtrącę w temacie, bo pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Od niedawna mam ave T25 2.0 D4D. Do przedwczoraj było wszystko OK ale nagle, bez wyraźnego powodu przestało działać zamykanie drzwi z pilota. Otwieranie czy to drzwi czy bagażnika działa normalnie ale zamknąć nijak się pilotem nie da. Uprzedzając ewentualne pytania sytuacja dotyczy obydwóch oryginalnych kluczyków, w których wczoraj wymieniłem baterie na nowe(stare były w sumie ok ale dla wszystkiego zacząłem od wymiany baterii) i nic. Dalej to samo. Odłączyłem na pół godziny aku żeby się centralka wyzerowała(poprzedni właściciel miał kiedyś sytuację, że w ogóle mu piloty przestały działać i odpięcie aku pomogło) i dalej nic. Aby zamknąć drzwi trzeba użyć klucza otwiera się z pilota. Blokada drzwi od wewnątrz działa też normalnie. Miał ktoś coś takiego?
Ten sam problem. Oba piloty świecą, oba mają baterię 3,04 V i oba ani nie zamykają ani nie otwierają. Chyba ze pilot będzie wewnątrz auta lub blisko maski.
I tak z dnia na dzień.
Sens dobierać się do odbiornika? Wiem, że to 89741-05070 i jest nad schowkiem (wg Toyodiy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum