witam, posiadam Avensis Kombi benzyna 2.0 VVT-i 147KM z 2004r.
od dzisiaj świeci się pomarańczowa kontrolka silnika
podpiąłem się kablem ELM 327 i wywala błąd P0031
wg.ScanTool.net 1.13
HO2S Heater Control Circuit Low - obwód grzałki sondy lambda (blok cylindrów nr 1, sonda nr 1) - zwarcie do "masy"
wg.PCMSCAN
obwód sterowania nagrzewaniem sondy lambda (HO2S)? niska wartość
co i gdzie sprawdzić ??
avka była 100% sprawna oddałem ją do elektryka na instalację ledów po odbiorze było ok nie świeciła kontrolka - przynajmniej nie zauważyłem, auto postało przez weekend bo było imprezowo dziś pierwsza dalsza trasa i nagle zauważyłem na desce kontrolkę.
Autko nie straciło na dyniamice jeździ tak jak wcześniej
czy ingerencja w elektrykę mogła spowodować błąd P0031 ? czy to zbieg okoliczności.
Witam.
Jeżeli były tylko montowane LED- y u elektryka to raczej po takim zabiegu nie powinno się pojawić nic związanego z błędem sondy lambda.
Jeżeli nic nie zaobserwowałeś nieprawidłowego w pracy silnika, nie znaczy to, że wszystko jest w porządku i lepiej byłoby nie bagatelizować tej usterki, bo może to prowadzić do uszkodzenia katalizatora.
Jeżeli już miałbyś wymieniać, to tylko na oryginalną sondę Denso.
Jeżeli chodzi o ilość sond, to jest ich 4 w Twoim silniku.
Pozdrawiam
_________________ Tooyootaa - that's make a difference
Przyczyną pojawiania się błędu była uszkodzona grzałka sondy lambda.
Ledy ani paliwo nie miały na to wpływu zwykły zbieg okoliczności.
Jakby ktoś miał pytania, gdzie kupiłem w dobrej cenie sonde oraz jak koledzy z forum mi pomogli zdiagnozować, że to grzałka była problemem zapraszam do wątku:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum