Z racji tego, że jestem nowy na forum witam wszystkich.
Mam pewien problem z Avensis T25 benzyna 2.0 2004 rok. Przebieg 244 tyś. km. Otóż samochód szarpie mniej więcej do 3k obrotów, powyżej jest w porządku. Zauważyłem, że szarpanie nasila się podczas jazdy pod górkę. Na zimnym silniku bardziej jak się rozgrzeje to mniej. W samochodzie został przeczyszczony dolot, przepustnica, przepływomierz (był też przekładany z wersji 1.6 i nie pomogło). Wymienione świece na oryginalne Denso. Wlany też był płyn do czyszczenia wtrysków ale po zużyciu całego baku nie wiele pomogło. Komputer pokazuje błąd katalizatora i którejś z sond. Mechanik sprawdzał katalizator, jest w porządku. Sondy sprawdzane u elektryka i mają prawidłowe parametry. Czy mogę prosić o jakieś pomysły co mogło by być przyczynną?
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-10-26, 08:09
czyli ze co? zlosliwie pokazuje ci bledy od katalizatora?
do sprawdzenia sonda za katalizatorem ( 1 sonda "ustala" sklad mieszanki, 2 sonda sprawdza poprawnosc dzialania katalizatora ) jesli sonda sprawna a katalizator jest czysty to sonda do wymiany bo moze sie okazac ze ktos wymienil na niewlasciwa ( epoka uzywania sond uniwersalnych sie skonczyla, sondy zaczely sie sporo miedzy soba roznic )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum