Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 08 Mar 2013 Posty: 6 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2013-09-28, 21:27 [Avensis T27] Wymiana oleju w skrzyni CVT
Witam,
Chciałbym podjąć problematyczny temat wymiany oleju w przekładni bezstopniowej CVT.
Z tego co znalazłem w zaleceniach Toyoty to jest sprawdzenie co 60k km przy normalnym użytkowaniu oraz co ciekawe wymiana co 90k km przy użytkowaniu w warunkach trudnych.
Ze względu że mam już przejechane 170k km zacząłem się zastanawiać czy nie powinienem wymienić tego oleju przy najbliższej okazji...
Zapytałem więc w ASO na co uzyskałem odpowiedź że w tych skrzyniach oleju się nie wymienia
Coś mi się nie bardzo chciało wierzyć więc skontaktowałem się z TMP w Warszawie a oni to samo że się nie wymienia. Dzwoniłem jeszcze do dwóch ASO z sąsiednich miast i też odpowiedzieli że producent nie przewiduje wymiany oleju w tych skrzyniach.
Zastanawia mnie jednak dlaczego w tym miejscu http://www.toyota-tech.eu/ jest informacja że w trudnych warunkach to wymieniamy co 90k km a w normalnych (np. co 180k km) to już nie?
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 08 Mar 2013 Posty: 6 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2013-10-12, 05:20
Witam,
Że to standardowa odpowiedź to ja wiem. Jednak to nie jest typowy automat...
Intencją mojego posta było zapytać innych posiadaczy T27 z przekładnią CVT czy robili coś po przebiegu większym niż 100-150k km.
Czekam cierpliwie na wypowiedzi innych właścicieli Avensisa z CVT (najlepiej z silnikiem 1800).
Że to standardowa odpowiedź to ja wiem. Jednak to nie jest typowy automat...
Intencją mojego posta było zapytać innych posiadaczy T27 z przekładnią CVT czy robili coś po przebiegu większym niż 100-150k km.
Czekam cierpliwie na wypowiedzi innych właścicieli Avensisa z CVT (najlepiej z silnikiem 1800).
Pozdrawiam
T27 z silnikiem 1,8 i skrzynią CVT Aisin K31x jest w stanie często przejechać 100 tyś bez wymiany. Warto wymienic olej oraz koniecznie filtr. !
Jest to dość łatwe można zobaczyć dobry manuał na YT.
Niestety duży odsetek T27 z skrzynią CVT Aisin K11x np K114 zacznie wyć nawet przy 60 tyś przebiegu, a wtedy wymiana oleju już nie pomoże.
K114 filtr.jpg w załączeniu filtr do skrzyni K114 do Ave 2.0 T27
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum