Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2010
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2011-12-23, 12:14 [Avensis T27] Ściąga w prawo
Pojawił się u mnie następujący problem, że ściąga przy dodawaniu gazu w prawo, szczególnie przy mocnym ruszaniu z miejsca mocno ściąga w prawo. Praktycznie jest to nie odczuwalne przy normalnej jeździe bez dodawania gazu. Pojechałem do ASO i zrobili delikatną korektę geometrii plus od nowa ustawili opony (Semperit). I niestety jestem jeszcze bardziej zły. Ściąga jak ściągało a kierownica jest krzywo w lewo. W ASO usłyszałem, że to jest najpewniej kwestia opon SEMPERIT które tak potrafią się zachowywać np. po jakimś uderzeniu, podjeździe pod krawężnik, itp,itd. I teraz zastanawiam się co dalej robić.
Ja mam opony semperit zimówki juz drugi sezon i zadnych zastrzezeń do nich nie mam.
Zastanawiające. Jak mogli od nowa "ustawić' opony? tego całkowicie nie rozumiem.
Jesli geometria jest dobrze to cos spartolili. Ja w swojej geometrii nie robiłem ale ma to powiązanie z zbieżnoscia.
Rada to zmień serwis po pierwsze, przełóż opony to drugie tak jak kolega pisał wyzej, Zobacz jeszcze raz geometrie czy tam zbieznośc. Niech nie wciskaja Ci kitu ze to wina opony. Jakby opona była wadliwa to miałaby jakies guzy a nie ze walniesz w krawężnik i ona juz taka odkształcona będzie.
Pozdrawiam.
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2010
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2012-01-01, 11:29
Teraz to się trochę pogubiłem. Ponieważ już na maksa wkurzała mnie sytuacja ze ściąganiem to skorzystałem z pogody i zmieniłem opony na letnie i problem ze ściąganiem ustąpił. Pojechałem do ASO ustawili mi prosto kierownicę. Zmieniłem opony na zimowe i mimo, że podobnież zamienili przód z tyłem (ale ja nie jestem pewien czy tak zrobili) to ja przy zakładaniu z powrotem zimówek zamieniłem przód z tyłem i wydaje mi się, że jest ok, czyli nie ściąga albo minimalnie ściąga. Ale jeszcze tak całkiem do końca nie jestem przekonany bo mało jeździłem od tamtej pory. A ponieważ teraz nabawiłem się paranoi na tym punkcie to nawet ściąganie na nierównej drodze mnie już denerwuje.
Ja mam podobny problem w swojej T27,delikatnie sciaga w prawo a co najgorsze od jakiegos czasu slysze delikatne stuki jakby lozysko zaczynalo padac.Bylem w Toyocie, NIBY sprawdzili i powiedzieli mi ze to opony tak halasuja a nie lozysko bo auto ma dopiero 45 tys przejechane.A sciaganie to trzeba geometrie zrobic i po sprawie.Zrobilem geometrie,wywazylem wszystkie kola jeszcze raz,przekladalem na wszystkie mozliwe sposoby i kompletnie NIC to nie pomoglo.Jutro sprobuje szczeszcia w innym salonie bo jesli to lozysko to chce zeby zrobili mi to na gwaracji- powiedzieli mi ze oryginalne lozysko to koszt ok.1100zl /szt + koszt wymiany!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum