Witam
zauważyłem ostatnio, że nie działa mi spryskiwacz szyby tylniej (kombi)
Przyd jest ok - płyn dociera do szyby. Z tyłu Wycieraczka chodzi ok, ale płynu brak.
Czy wie ktoś może czy są dwie osobne pompym, albo co mogło sie zepsuć?
Sa dwie oddzielne pompki na przod i tyl. Sprawdz czy pompka pompuje (najpierw na sluch) ewentualnie przez odpiecie przewodu. moze cos sie zapchalo za pompka albo odpial sie przewod doprowadzajacy plyn gdzies przy klapie.
A podpowiesz jeszcze jak do tych pomp sie dobrac i gdzie one są (przy zbiorniczku czy gdzieś indziej, a zasysają za pomocą węża)?
Kombinować od spodu (z kanału) czy jak?
pompki sa przy zbiorniczku po jego prawej stronie na dole. sa wcisniete w dol zbiornika przez uszczelke (nie ma zadnych wezykow miedzy pompka a zbiorniczkiem). Tak przynajmniej jest w T-25.
Nie wiem jak dokladnie sprawa wyglada w t22 ale u mnie najprosciej zdjac nadkole i dostac sie od spodu, ewentualnie zdjac zderzak
czy są dwie osobne pompym, albo co mogło sie zepsuć?
Są dwie osobne pompym dla przodu i tyłu.
Połóż rękę na rurze wlewowej zbiorniczka płynu i niech ktoś włączy spryskiwacz tylny. Jeżeli
poczujesz pracę silniczka, to gdzieś przewód się rozpiął/przedziurawił i leje się pod samochód lub do samochodu. Jeżeli nie czuć pracy silniczka to padł silniczek pompki.
Zdejmij osłony prawego nadkola, na zbiorniku płynu na dole są zamocowane 2 pompki. Podepnij przewód od tylnej wycieraczki do pompki od przedniej wycieraczki i będziesz miał pewność, że przewód jest OK, tylko padł silniczek. Szukaj silniczka używki na Allegro. Zamiennik też pewnie na tyle spisze się dobrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum