od jakiegoś czasu w mojej ave słychać dziwny odgłos - tak jakby jakiś rezonans.
odglos dochodzi z pod maski po stronie pasażera. odgłosy słychać najmocniej jak się puści nogę z gazu. po otwarciu maski bardzo słabo słychać te odgłosy ale czasami coś się usłyszy - dochodzi to z okolic filtra powietrza. jak ruszam tym całym pojemnikiem od filtra wtedy słychać właśnie ten rezonans.
czy ktoś się z czymś takim spotkał i potrafi mi pomoc ?
Poluzowała ci się rura dolotowa do filtra powietrza. Zdejmujesz pokrywę filtra powietrza,wkręcasz blachowkręt lub wkręt od karton gipsu przez obudowę i tą rurę i jest cicho.
Bardzo dobrze zobaczysz tą "rzegoczącą "rurę jak wyciągniesz akumulator.Ten wkręt możesz wkręcić albo od wewnątrz obudowy , albo z zewnątrz - zależy to od twojej fantazji.
Tylko że filtr powietrza jest po stronie kierowcy a nie pasażera tak jak piszesz.
bardzo dziekuje. mam nadzieje ze to bylo to . dziwnych odglosow nie slychac. przykrecilem blachowkretem rurę ktora znajduje sie w tym pojemniku od filtra powietrza.
czy to o to chodzilo bo nie wiem co miales na mysli piszac o tej plycie regipsowej ?
czy to o to chodzilo bo nie wiem co miales na mysli piszac o tej plycie regipsowej ?
pozdrawiam
Dokładnie o to .
A z tą płytą gipsową chodziło mi tylko o to , że do ich mocowania używa się takich długich wkrętów i ja takowych do przykręcenia tej rury filtra powietrza użyłem.
Mam taki sam problem tylko rezonans słyszę od strony kierowcy. Czy avensisach po lifcie 2007r, jest taki sam problem jak we wcześniejszych tj. poluzowana rurka dolotowa od filtra.
Mam taki sam problem tylko rezonans słyszę od strony kierowcy. Czy avensisach po lifcie 2007r, jest taki sam problem jak we wcześniejszych tj. poluzowana rurka dolotowa od filtra.
Jak ci się chce, to wyjmij akumulator, złap tą rurę dolotową i nią powywijaj i będziesz już wiedział.
Zamiast wkrętu można też to załatwić opaską palstykową samozaciskową.
miałem ten sam problem, faktycznie wkręt przez obudowę i rurę dolotową pomógł. brak rezonansu.
mam jeszcze jeden męczący mnie problem, na wysokim biegu przy niskich obrotach jak wduszę mocno gaz i silnik ciągnę od niskich obrotów to słychać coś jakby pierdzenie tłumika, jakby jakieś lewe powietrze gdzieś wlatywało. tłumik sprawdzałem nie ma żadnych dziur itp.
jakby ktoś przerabiał podobny temat, chętnie skorzystam z porady co zrobić
Witam
Ja użyłem jako uszczelki pomiędzy rurę dolotową i air box pianki podłogowej do paneli podklejonej taśmą dwustronną. Działa i nie ma już tych odgłosów. Ale obawiam się czy te wibracje, które powodowały takie odgłosy nie są przypadkiem oznakami kończącego się dwumasu. Zwłaszcza że silnik lubi też drgać na wolnych obrotach.
Witam jestem nowy nie wiem czy nożna tak wtrącać się w temat ale mam podobny problem z głośnym odgłosem z przodu samochodu (D4D T25). Mam go od miesiąca zrobiłem 2000km i było ok cichutko fajna i przyjemna jazda. Pojechałem nad morze i w drodze powrotnej zaczął dochodzić niepokojący szum z przodu samochodu po przekroczeniu 100-120 km/h. ale nie rosnący jakby modulowany. Poprzedni właściciel mówił że miał taki problem ale wymienił łożysko w lewym kole oraz nowy kpl opon, tylko ja słyszę to też w lewym kole ale to może być złudzenie bo kierowca jest z lewej. Poradźcie czy to będzie prawe łożysko czy jest jeszcze jakieś łożysko przy silniku. Podejrzewam że to drugie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum