Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 2004
Nadwozie: Avant
Wysłany: 2014-03-21, 23:15 [Avensis T25] brzęczenie na wolnych obtoach z komory silnika
Kolejny raz proszę o pomoc. Wydaje mi się że z mojej Toyotki dochodzi takie dziwne brzęczenie z okolic komory silnik, wg mnie najbardziej to słychać od lewej strony (stojąc przodem do auta). Nie ma znaczenia czy auto jest zimne czy rozgrzane. Brzęczenie zanika po zwiększeniu obrotów silnika. Czy to może być coś poważnego? A może to rolki od rozrządu, chociaż rozrząd był wymieniany na 90% ok. 20000km temu.
hmmm. ja miałem coś podobnego 2 lata temu, z tym, że to było takie klekotanie.... zobacz, czy jak załączysz klimę, to dalej to występuje - jeśli na załączonej klimie tego tego dźwięku niem, to mogą to być zużyte gumowe odbojniki na kole od sprężarki klimatyzacji, jest chyba 6 tych gumeczek i można je dostać za około 6zł/szt w sklepie internetowym.
Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 2004
Nadwozie: Avant
Wysłany: 2014-04-03, 21:31
Dzięki za info. Właśnie z klimą okazało się że nie mam wogóle ciśnienia w układzie. Chłodnica (skraplacz) miała dziurkę, ktoś ją uszkodził przy wymianie jakiejś innej części. Po wymianie chłodnicy i nabiciu klimy, brzęczenie jakby zmniejszyło się, a nawet chyba ustało. Dzięki za zainteresowanie tematem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum