Witam Wszystkich Forumowiczów,
od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Avensis T25, co ciekawe, byłem pewien, że ma ona fabrycznie zamontowany alarm, ale test na obecność alarmu opisany w instrukcji mówi mi, że się myliłem.
No więc pomyślałem o zabezpieczeniu antykradzieżowym i kupiłem lokalizator GPS, takie małe pudełko 70x50x20mm, wkłada się do niego kartę SIM, która dzwoni na numer właściciela gdy ktoś odpala auto lub zmienia ono pozycję GPS, gdy nie powinno.
Fajna zabawka, zastanawiam się tylko gdzie go zamontować, może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Pudełko wymaga jedynie podłączenia pod zasilanie z instalacji samochodowej, no i musi mieć "widoczność" nieba (nie może być schowane za metalem).
Myślałem, o zderzaku, w końcu jest plastikowy. Zastanawiam się tylko skąd podciągnąć zasilanie? No i czy wilgoć nie będzie tutaj problemem?
[ Dodano: 2011-03-26, 14:57 ]
W tym tygodniu znalazłem trochę czasu, podjechałem do ASO, no i zainstalowałem ten lokalizator. Dokładność lokalizacji jest dobra (rzędu 3m), teraz tylko muszę podłubać w ustwieniach oszczędzania energii, bo w pełnej gotowości pobiera on 1Ah na dobę, jeśli auto nie stoi kilka miesięcy to problemu pewnie nie ma, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne, w końcu w zimie akumulatory mają mniejszą pojemność.
Jeśli ktoś będzie zastanawiać się gdzie go umieścić to niestety zderzaki nie są dobrym miejscem, bo z racji wilgoci, która tam może panować każde elektroniczne urządzenie długo nie pociągnie. Więc zostaje ogólnie rzecz mówiąc deska rozdzielcza i podszybie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum