witam pół roku temu kupiłem toyotę avensis i nie wiedziałem jak będzie się zachowywać ogrzewanie bo nigdy nie miałem auta z klimatyzacją i nigdy toyoty, gdy zrobiło się zimniej zacząłem używać ogrzewania i zauważyłem że gdy tylko przekręce pokrętło temperatury w górę żeby wiało ciepłym powietrzem to wzrastają obroty do 1200, dzieje się to do momentu aż się silnik nagrzeje czyli gdy wskazówka która wskazuje temperaturę będzie na środku,wówczas obroty spadają do około 800, nie wiem czy to tak ma być czy coś mam zepsute jeżeli ktoś wie oco może chodzić niech napisze co to może być czy jest to usterka czy nie pzdr
Witam, jeżdzę krótko moją Ave i przyznam, że po pierwszych dniach byłem nieco podłamany tymi skokami obrotów. Po prostu wcześniej nie miałem z czymś takim do czynienia. Szukałem jakichś informacji na ten temat, traiłem na to forum i zacząłem czytać. Sądząc po odpowiedziach bardziej doświadczonych użytkowników widać, że takie zachowanie to raczej norma i nie ma co się tym przejmować, o ile nie przybiera większych rozmiarów
Wydaje sie to byc normalne, gdyz po wlaczeniu klimy przyciskiem, automatycznie zalacza sie kompresor klimatyzacji (dolaczony do silnika na pasku wielorowkowym) to nieco obciaza silnik, zatem dodaje on nieco obrotow, aby gdy przyjdzie potrzeba ruszenia, silnik nie stracil orbrotow i mogl wykorzystac moc.
(gdzies tez cztalem, ze gdy kompr.klimy dokonuje powoli zywota tak sie dzieje, ale watpie, ze to dotyczy Twojego autka).
Pozdr
_________________ Zycie bez wiedzy jest smiercia...
Tak ma być. Jest to celowy zabieg Toyoty mający na celu szybciej dogrzać wnętrze pojazdu. Dlatego po zwiększeniu temperatury i siły nawiewu wzrastają obroty silnika gdy nie osiągnie on optymalnej temperaturki
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum