Wysłany: 2010-12-10, 10:18 [Avensis T25] Depresator-Dodatek przeciw wytrącaniu się para
Witam zima już w pełni
Trzeba pomyśleć o tzw. depresatorach. Jest to dodatek do oleju napędowego który zapobiega wytrącaniu się parafiny. No i ja kupiłem wczoraj a dziś użyłem preparat firmy :X-Ceramic Diesel Protector -40.Poniżej opis
Xeramic Diesel Protector -40°C jest całorocznym, zaawansowanym technologicznie i wysoce skoncentrowanym dodatkiem uszlachetniającym do oleju napędowego.
Preparat zapobiega tworzeniu się kryształków parafiny i gęstnieniu oleju w niskich temperaturach.
Ułatwia start silnika i poprawia jego pracę, redukuje zużycie paliwa.
Xeramic Diesel Protector jest skutecznym dodatkiem do temperatury -40°C (w zależności od stosowanego paliwa).
Wczoraj także zatankowałem do pełna ON z BP( tam gdzie zawsze tankuję) i poprosiłem o kartę charakterystyki paliwa, na której pisało że temperatura mętnienia paliwa to -10 a temperatura zablokowania zimnego filtra -25. sprawdziłem też liczbę cetanową tego zwykłego ON i wynosiła 51,3. Tak czy siak kupiłem ten dodatek i będę na nim jeździł.
i moje pytanie brzmi czy stosujecie takie dodatki przeciw wytrącaniu się parafiny przecież lepiej zapobiegać niż leczyć
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Ja ososbiscie uzylem ostatnio Redex Diesel, dodatek do paliwa(pol buteleczki na pelny zbiornik), mam wrazenie, ze troche pomaga autu w zimowych warunkach.
Wg producenta ma on pomoc w usuwaniu osadow w systemie paliwa(wtryski, przewody, itd.) przez co wzrosnie ekonomia oraz efektywnosc dzialania ukladu.
Ale zeby sie na 100% przekonac o dzialaniu takich srodkow, trzebaby chyba zrobic dokladne, profesjonalne testy.
PS
Fakt, faktem, srodek ten rozrzedza troche paliwo przez co staje sie ono bardziej plynne w niskich temp.
_________________ Zycie bez wiedzy jest smiercia...
kris1610, stosowałeś już takie preparaty ?? Kiedyś zastanawiałem się nad STP ale zdążyłem zauważyć, różne są opinie na ten temat.
No pewnie że cały czas stosuje ten preparat o nazwie X-Ceramic Diesel Protector -40.
Preparat jest na bazie nafty, obniża temperaturę krzepnięcia paliwa( wytrącania się parafiny)
Autko pali elegancko nie narzekam. Ale teraz też dużo się naczytałem że np. Diesel Ultimate ma paliwo dieslowskie zimowe do -30( czytałem na ich stronie). Także problemów nie mam z paliwem i radzę zalewać ten dodatek
Pozdrawiam.
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum