Hej dziś miałem przygodę w trakcie sprawdzania jak jest ślisko nagle zapaliły się wszystkie kontrolki i auto zgasło. Mam benzyna 1.8, 2018, automat, odpalanie na przycisk. Niestety po kilku próbach rozrusznik rusza a auto nie odpala. Jakieś pomysły? Podobno jest jakiś czujnik Tak szukam i podpowiada że to może być fuel cut-off switch ale gdzie to jest. Akumulator nowy. Pomocy proszę. U mnie w okolicy Lipna nie mam podobno dobrych fachowców od toyot
Sytuacja, którą opisujesz (zgaśnięcie silnika w trakcie utraty przyczepności i brak możliwości ponownego odpalenia), bardzo często jest spowodowana zadziałaniem elektronicznych systemów bezpieczeństwa, które odcinają zapłon, aby chronić silnik po nagłym szarpnięciu.
Współczesne Toyoty nie mają już klasycznego, mechanicznego "przycisku bezwładnościowego" (wyłącznika wstrząsowego) pod maską – całą procedurą odcięcia steruje komputer.
Oto co możesz szybko sprawdzić i zrobić:
1. Zresetuj elektronikę (procedura awaryjna)
Często pomaga całkowite odcięcie zasilania, aby komputer zresetował błędy blokujące rozruch:
Wyjdź z auta, zamknij je i odczekaj około 15 minut (pozwoli to systemom przejść w tryb głębokiego uśpienia).
Otwórz auto, wsiądź i spróbuj odpalić silnik normalnie: wciśnij pedał hamulca i naciśnij przycisk Start.
2. Sprawdź masę i klemy akumulatora
Chociaż akumulator jest nowy, w trakcie poślizgu lub mocnego szarpnięcia mogło dojść do przesunięcia i poluzowania klem.
Upewnij się, że obie klemy na akumulatorze (plus i minus) są bardzo sztywno dokręcone i nie da się ich przekręcić na ołowianych słupkach ręką.
Sprawdź czarny przewód masowy (idący od akumulatora do karoserii) – czy nie jest zaśniedziały lub luźny.
3. Zweryfikuj błędy interfejsem OBD2
Jeśli powyższe kroki nie pomagają, najszybszym sposobem na zlokalizowanie usterki w nowoczesnej Toyocie jest odczytanie błędów komputera silnika (ECU). Nawet podstawowy interfejs Bluetooth wpięty w port OBD2 (pod kierownicą) i aplikacja na telefonie mogą wskazać np. błąd czujnika położenia wału (częsta przyczyna gaśnięcia i braku odpalania).
Gdzie szukać pomocy w okolicy Lipna?
Z racji tego, że mieszkasz w okolicach Lipna, w razie konieczności holowania pojazdu warto skierować się do sprawdzonych punktów w regionie, które specjalizują się w japońskiej motoryzacji lub zaawansowanej elektronice:
Toruń (ok. 50 km) – to najbliższy punkt z autoryzowanym serwisem Toyota Bednarscy Toyota Bednarscy Toruń lub niezależnymi warsztatami specjalizującymi się w marce.
Włocławek (ok. 30 km) – znajdziesz tam większy wybór specjalistów elektromechaniki samochodowej i serwisy assistance.
Jeśli wolisz wezwać pomoc drogową, która spróbuje odpalić auto na miejscu lub zabierze je do warsztatu, sprawdź lokalne usługi lawet, np. Pomoc Drogowa Lipno / Włocławek i upewnij się, że dysponują komputerem diagnostycznym.
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum