Wysłany: 2013-08-29, 17:44 [Avensis T22] Działanie pierścienia świateł przeciwmgielnych
Witam,
Ponieważ uszkodzeniu uległ przełącznik zespolony i straciłem światła drogowe kupiłem używany na all...ro i tutaj moje pytanie: zakupiony przełącznik ma pierścień z dla włączania świateł przeciwmgielnych przednich i tylnych jak na zdjęciu
Jednak przy przekręcaniu pierścienia zatrzymuje się on w pierwszej pozycji (tzn. w której powinny włączyć się chyba światła przednie), natomiast kiedy przekręcam dalej chcąc włączyć tylne pierścień się cofa z powrotem do pozycji dla świateł przednich ( da się przekręcić do pozycji tylnych świateł, ale tam nie zostaje tylko jakby na zasadzie sprężynowania wraca w poprzednie położenie). Czy to normalne? Nie mam instrukcji, a nigdzie nie mogę znaleźć jak to ustrojstwo działać powinno.
I jeszcze jedno pytanie: za co odpowiada element wskazany na zdjęciu strzałką, bo u siebie go nie mam, a w zakupionym jest. Odchodzą od tego elementu 2 przewody (a raczej chyba wiązki) do przełącznika jak na fotce.
Jeszcze go nie rozkręcałem, bo nie wiem czy nie będę go odsyłał jeśli się okaże, że coś jest nie tak, więc nie wiem dokąd te kable lecą.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam, galeobdolon
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-08-29, 21:37
Tak ma być. Przekręcasz na pierwszą pozycję zapala się przód, przekręcasz na drugą (pierścień wraca) zapala się tył, przekręcasz jeszcze raz i tył gaśnie.
Dzięki. Udało mi się pobrać instrukcję i tam również tak napisano.
To może jeszcze ktoś pomoże w kwestii tajemniczego układu scalonego, który znajduje się w tej czarnej obudowie?
Pozdrawiam,galeobdolon
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum