Właśnie zamierzam kupić mojej Avce z silnikiem 1.8 vvt-i (2007 r) felgi aluminiowe 17 calowe. I mam pytanko. Jeżeli chodzi o rozstaw śrub to wiem że to 5x100 ale tak się zastanawiam w jakim przedziale może być ET?
Ps. z miłą chęcią zobaczę jakieś fotki z ciekawymi alusami na waszych avkach:)
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 65 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-05-22, 15:58
Ja do swojej kupiłem felgi MAK IGUAN GRAPHITE 7.0x16, 5x100 ET 35. Zapłaciłem 1850zł za cały komplet oczywiście nowe. Kupiełm w tym sklepie:
IGUAN GRAPHITE 7.0x16, 5x100
Oto fotka:
Wybrałbym 17" ale miałem dobre opony i nie miałem kasy żeby kupić nowe felgi i nowy komplet opon.
Jestem zadowolony ale to kwestia gustu.
Ja do swojej kupiłem felgi MAK IGUAN GRAPHITE 7.0x16, 5x100 ET 35. Zapłaciłem 1850zł za cały komplet oczywiście nowe. Kupiełm w tym sklepie:
Wysłany: 2011-05-22, 16:56
Opony Michelin Primacy HP 205/55/R16.
Felgi są naprawdę fajne. Mają grafitowe wnętrza i lekko boki ramion dzięki czemu nawet jak klocki hamulcowe pylą to nie widać tego tak strasznie na feldze. Dodatkowo czołowe części ramion są polerowane co daje fajny efekt podczas ruchu.
Na stronce producenta są jeszcze zdjęcia tych felg zamontowanych przez klientów w różnych autach:
http://www.makwheels.it/ita/MPPT05355.asp http://www.makwheels.it/ita/MPPT05410.asp http://www.makwheels.it/ita/MPPT05770.asp
[ Dodano: 2011-05-22, 18:04 ]
fisher1981 napisał/a:
Ruff_Ryder napisał/a:
Wybrałbym 17" ale miałem dobre opony i nie miałem kasy żeby kupić nowe felgi i nowy komplet opon.
Jestem zadowolony ale to kwestia gustu.
wow muszę przyznać że wygląda cudownie, a oponki jakie tam masz
[ Dodano: 2011-05-22, 17:55 ]
a jaki jest właściwy rozmiar dla felg o rozmiarze 17 dla avki 1.8 benzyna?
Na 17" powinieneś włożyć opony o niższym profilu czyli 205/45/R17 w zależności od szerokości felgi opona ma tolerancję szerokości felgi na jaką można ją założyć.
Dla opony o szerokości 205 ta tolerancja to bodajże 6-7" szerokości felgi. Jeżeli felga jest szersza niż 7" to opona powinna już być szersza czyli 215 ale nie mam pewności czy 215 nie będzie zacierała przy maksymalnym skręcie chociaż u mnie przy szerokości felgi 7" jest sporo luzu więc podejrzewam, że felga o szerokości 7,5" jeszcze wejdzie.
z tą szerokością opony to jeszcze muszę się dowiedzieć w Toyocie bo już miałem podobną sytuację kiedyś w corollce że oponami ocierałem o nadkola
a powiedz mi jak to jest z ich czyszczeniem czy po wyjechaniu z myjki masz dużo poprawek? bo tego właśnie najbardziej się obawiam w felgach 'szprychowatych" dlatego rozglądałem się wcześniej za tego typu felgą:
Wysłany: 2011-05-22, 20:07
Jeśli chodzi o mycie to z tylną osią nie trzeba się za bardzo przykładać ale z przodu dobrze przelecieć gąbką albo chociaż użyć spray-u do felg ułatwiającemu usunięcie pyłu z klocków. Ja osobiście myje auto sam koło domu więc mam czas żeby się tym zająć ale nawet jeśli za bardzo się nie przyłożę to pomimo iż jakiś brud na feldze zostaje to za bardzo go nie widać, dopiero z bliska. To właśnie zaleta grafitowych boków i wnętrza.
Mi się jeszcze podobają felgi Ronal, które ma Red_Point. Zobacz:
http://redpoint.ilto.pl/www/!!!AVE/
Tylko że on ma 18" i jeszcze obniżone zawieszenie więc dodatkowo dodaje to uroku choć osobiście nie przepadam za obniżaniem takiego auta.
Do Avensis naprawdę pasują felgi szprychowe i auto ładnie się prezentuje, więc ja osobiście polecałbym Ci tego typu felgę. Do czyszczenia wystarczy miękka szczotka, która wchodzi między ramiona felg i jest ok.
Jeśli chodzi o rozmiar opon to nawet w instrukcji (str. 385) masz do felgi 17" oponę sugerowaną 215/45/R17 więc nie powinno ocierać.
witam
ostatnio też poszukiwałem 17 stek i kupiłem cos takiego
http://allegro.pl/show_item.php?item=1704440391
(cena z transportem i f VAT)
aktualnie mam identyczne 17 stki jak ww. na oponach letnich Pirelli P ZERO 215/50/17 ZR91Y
a kupiłem drugie aby załozyc nowe felgi na leżące w garażu opny zimowe (Nokian WR G2) - też 17
Ogólnie polecam 17 jeździ się tym naprawdę fajnie (Pirellki zwłaszcza na rondach i zakrętach nie pozostawiaja innym samochodom dużo do gadania i to jest extra )
[ Dodano: 2011-08-16, 22:04 ]
ps. zapomniałem dodać
po założeniu opon (zimówek) - fachowcy stwierdzili, że są idealne, (ich stan po otwarciu przesyłKI także był idealny - to tak na moje oko - na szcęście potwierdzone w praktyce) (mimo licznych problemów z dosłaniem oryginalnych i widocznych na fotkach wkrętów i F VAT)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum