Wysłany: 2012-06-18, 21:34 Kontrolka poduszek a fotelik dziecięcy
Witam,
Od paru dni jestem posiadaczem avensis kombi 1,8vvti (2006r. po liftingu) Wracałem do domu około 400km i wszystko grało. Problem zaczął się (przynajmniej tak mi się wydaje) jak wsadziłem fotelik dziecięcy (z tyłu po prawej stronie) a raczej jak dziecko w nim siedzi. Po przejechaniu paru kilometrów zapala się kontrolka poduszek i napinaczy pasów. Jak jadę z pustym fotelikiem nic się nie dzieje, wszystko ok. Czy ktoś wie o co chodzi?
Witam! Podepnę się pod temat ponieważ również mam podobny problem, jednak powstał w inny sposób. Po czyszczeniu klimatyzacji (w sposób opisany na tym forum) coś stało mi się z czujnikami. Przez 2 dni świecił mi się brak zapiętych pasów (oczywiście pomimo ich zapięcia) oraz przy odpalaniu mrugała kontrolka ABS. Pewnego dnia auto postało trochę na słońcu i problem z pasami się naprawił, jednak teraz cały czas pali mi się kontrolka poduszki powietrznej. Nie wiem czy jakieś kable przez to mi zamokły, bo po odgrzybianiu klimy (za pomocą pianki w otworach wentylacyjnych) dosyć mokrą miałem podłogę od pasażera.
Odnośnie zapytania kolegi. Dowiadywałem się jak to wygląda w sprawie zapiętych pasów. W siedzeniach są maty, które określają czy ktoś na nich siedzi. Są one montowane w przednich fotelach, ale z tego co wiem to w tylnej kanapie tego nie ma. Chyba, że auto po lifcie ma tą opcję dodatkowo. Zatem nie powinno mieć to znaczenia.
Owszem, nie ma znaczenia. Pomimo moich podejrzeń, że winny jest fotelik z tyłu, jechałem dzisiaj sam i zaświeciła się kontrolka. Na jutro jestem umówiony na podpięcie do kompa - zobaczymy co pokaże. Oczywiście dam znać co było przyczyną.
[ Dodano: 2012-06-22, 18:09 ]
Komputer pokazał błędy:
B1821 - Open in Side Squib (RH) Circuit
B1906 - Open in P/T Squib (LH) Circuit
Nie mam w ogóle doświadczenia w tym temacie ale jak na moje oko to wg kodu błędu B1821 to zepsuty jest tylny silnik spryskiwacza tylnej szyby a tekt mówi, że otwarty przewód poduszki (RH czyli po prawej stronie). Natomiast B1906 to wg kodu to jest właśnie poduszka z lewej strony bo LH (nie wiem co ma tekst oznaczać).
Czy ktoś może mnie poprawić i wytłumaczyć o co chodzi?
Przy okazji znalazłem fajną stronę z kodami do różnych marek aut http://www.permoveo.ltd.uk/TechnicalResources.aspx w tym do toyoty http://www.permoveo.ltd.u...ta/Default.aspx
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum