Witam !
Jako, że paliwko coraz bardziej szaleje z cenami mocno zastanawiam sie nad instalajca gazowa do mojej Avki. Mam więc pytanie do osób obytych z LPG (lub mających takie Avki jak ja wlasnie z LPG) czy warto i jaką ewentualnie instalacje zakladac (jakiej generacji, ewentualnie firmy). Odnośnie pytania kilka uwag - autko dostałem za darmo do remontu pol roku temu (niemiec - dziadek wjechal nim w robot drogowy - nie zmiescil sie - obdarl caly bok). Auto wyremontowane - maly przebieg rzeczywisty (90 tys a rocznik 1998). Jedno "male" ale - w drodze do Polski (na kolach) wyszedl problem peknietej pompy wody = przegrzanie silnika --> planowanie glowicy i wymiana zaworo-uszczelniaczy. Czy po takim remoncie silnika i ewentualniej instalacji LPG mogą być jakieś problemy ? Dodam, że w tej chwili Avka chodzi jak zloto tylko ze pali ok 12 litrów (jazda miasto - skrzynia automatyczna). No i pytanie czy jesli do pracy mam 3 km to czy gaz w ogole jest oplacalny ? Krece sie glownie na malych odcinkach i zastanawia mnie czy gaz w ogole bedzie sie zalaczal. Spotkalem sie nawet z opinia ze nie ma to znaczenia bo spokojnie mozna wlaczyc zeby od razu po odpaleniau zalaczal sie gaz ? ;/
siemka tak jak już pewnie czytałeś tu na forum były podobne tematy już. Avki zbytnio nie lubią gazu.i możesz miec z nim problemy a jak dużo nie jeździsz i do pracy masz tak jak piszesz 3 km to moim zdanie to Ci sie nie bardzo opłaca. i własnie w zimie jak założysz lepszy gaz(sekwencje) to nawet Ci sie nie zdąży przełączyć a już dojedziesz do pracy:). więc takie jest moje zdanie. a to że miałeś remont robiony po przegrzaniu to nie ma nic do gazu.pozdro
Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 2001
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-01-23, 21:07
Hmm..no to kiepskawo z tego co mówisz ! Problem polega na tym, że robie ok 10000 - 15000 rocznie ale po miescie na krótkich odcinkach ! Wychodzi na to że aby oszczędzić to chyba tylko zmiana auta na bardziej ekonomiczne wchodzi w gre ? Sprzedawac Avke ? :(
a tam odrazu spredawać. wiesz jak chcesz ale wstawienie gazu w miare żeby to jeździło to ok 2500zł zależy w jakim mieście. więc pomyśl kiedy Ci sie to zwróci. w sumie zależy ile jeszcze czasu planowałeś tym autem jeździć:) ja bym tam nie sprzedawał dobre samochody to są:) no chyba że zamiana na diesla:) bedzie oszczędnie i bez problemowo pozdro
Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 2001
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-02-17, 14:46
Wypada z mojej strony Wam podziękować bo zdecydowałem się jednak na LPG. Zrobiłem już ok 700 km i na razie jestem bardzo zadowolony. Na gaz przełącza mi się wbrew pozorom bardzo szybko a oszczędności już odczuwam - jeżdżę więcej a mniej place (żyć się chce od razu). Dzięki za porady i zaangażowanie w temat.
P.s.
Co do sprzedaży Avki uznajmy, że tematu nie było - jeszcze długo nie oddam jej nikomu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum