Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis

Poprzedni temat «» Następny temat
Odczyt lambda
Autor Wiadomość
Makowski 
Nowy Klubowicz

Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2016
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2022-05-17, 23:02   Odczyt lambda

Witam ponownie, sprawa dotyczącą sondy lambda. Bank 1 sensor 2 a więc ta przy wydechu/ katalizatorze. Jej napiecie to stałe 0,05v (tak 0,05v a nie 0,5v) nie ważne czy auto jest pod obciążeniem czy nie, wykres leży cały czas na tej wartości. Teraz najciekawsze żadnego błędu mi komputer nie wywala. O co tu chodzi? Jakaś nieszczelnosc na wydechu? Sensor 1 bank 1 działa prawidłowo. Żadnego emulatora oczywiście nie ma. Auto ma przebieg grubo poniżeń 100 tys. Jakieś pomysły? Sonda zła? Kodu brak...

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
lucas39 
Natret

Rok: 2009
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2022-05-18, 00:06   

nigdy nie diagnozowalem ( jakos mi sie jeszcze nie trafilo bo to zadkie auto na serwisie) sondy lambda w avensisie t27
ale !!!!!!!!
nie mozna ufac opisom programow diagnostycznych co do kolejnosci sond lambda
pomylki sa poprostu na pozadku dzinnym i czesto 1 o za katalizatorem a 2 to przed katalizatorem

sonda przed katalizatorem ( czyli sonda pierwsza od silnika ) powinna pokazywac sinusoide a wiec napiecie powinno wachlowac - sprawdzenie tylko po nagrzaniu silnika ( nie powiem do ilu stopni bo co auto to inaczej , oraz sonda ma swoja grzalke)

sonda za katalizatorem ma napiecie w zasadzie stale
ulega ona zmiana tylko po dodaniu i ujeciu pedalu przyspieszenia

e teraz informacja bc moze nie wygodna - aby sprawdzic sonde w zasadzie trzeba miec oscyloskop lub program diagnostyczny musi miec taka funkcje czasami nazywana wykres

co do samego napiecia
spotkasz wiele informacji a prawda taka ze sondy obecnie sa rozne i pracuja na roznych napieciach, przy czym logika ich dzialania jest nadal taka sama i np oscylacja to od 0,5 do nawet 2,5 ( zalezne od sondy)

ja rzadko patrze na napiecie, cenniejsza informacja dla mnie jest wykres

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
Makowski 
Nowy Klubowicz

Rok: 2016
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2022-05-18, 06:13   

Dzięki za odpowiedz. Mam też wykres. Sonda 2 leży i kwiczy. Na pewno odb2 odczytuje dobrze ze jest to sonda 2 przy kacie bo pewnie gdyby była to ta pierwsza to auto by nie jechalo i palio po 15 litrów. Podjadę do mechanika i poproszę go o wpięcie pod profesjonalny sprzęt.

[ Dodano: 2022-05-21, 17:21 ]
Temat ogarnięty, sonda jest dobra, wstaje tak jak nalezy przy jeździe pod obciążeniem. Co do obrotomierza, porównywałem drugi egzemplarz, zestawiłem sobie odczyty obrotów wskazywane cyfrowo z obd na biegu jałowym przy wcisnieciu pedlau gazu np. Na 1800rpm obroty skacza w jednym i drugim egzemplarzu między 1780 a 1800rpm. Z tym że niestety w moim egzemplarzu igla lekko drga a w drugim nie. Więc dochodzę do wniosku że niestety ale mój obrotomierz ma jakiś problem... Obluzowany konektor bądź dioda obrotomierza jest uszkodzona :-/ nie wiem czy jest sens to rozbierać i grzebać w zegarach.

Odpowiedz do tematu