Wysłany: 2010-03-03, 14:34 [Avensis T25] Wysokie obroty ...?
od ponad miesiąca jestem w posiadaniu Avki z silnikiem 2 w turodieslu o mocy 126KM
Zauważylem taka rzecz
W momecie rozruchu samochodu obroty mam na 1100
po odczekaniu i przejechaniu kolo 5km obroty mi powoli spadają do 1000 a nastepnie do 900, nie zaleznie od tego były mrozy i samochód odpalł bez problemu ale zawsze ma takie obroty
Moje pytanie ?
Czy to normalna systuacja i czy takim zajściem mam się nie przejmować
Czy w warunkach letnich bedzie to samo ?
Stosuje sie do takich samych zasad, po jezdzie gasze silnik dopiero po okolo minucie
Wysłany: 2010-03-03, 20:19 Re: Wysokie obroty ...?
scooti napisał/a:
od ponad miesiąca jestem w posiadaniu Avki z silnikiem 2 w turodieslu o mocy 126KM
Zauważylem taka rzecz
W momecie rozruchu samochodu obroty mam na 1100
po odczekaniu i przejechaniu kolo 5km obroty mi powoli spadają do 1000 a nastepnie do 900, nie zaleznie od tego były mrozy i samochód odpalł bez problemu ale zawsze ma takie obroty
Moje pytanie ?
Czy to normalna systuacja i czy takim zajściem mam się nie przejmować
Czy w warunkach letnich bedzie to samo ?
Stosuje sie do takich samych zasad, po jezdzie gasze silnik dopiero po okolo minucie
Witam.Tez mam ten silnik w swojej avce i wszystko co napisałeś wystepuję u mnie.Zwiekszone obroty przy rozruchu silnika zimnego zależą od temperatury nastawionej na klimatroniku i od rodzaju pracy klimy auto lub manual. Latem bedzie tak samo jeżeli bedziesz uzywał klimy. Zamin klima schłodzi wnetrze samochodu to silnik bedzie pracował na zwięszonych obrotach.Pozdrawiam
Spokojnie. To jest jak najbardziej normalne. Jak chcesz się upewnić że jest all ok to na zimnym silniku wyłącz nawiew i zobaczysz - obroty spadną do 1000 na zimnym aby silnik miał lepsze smarowanie i do 900 na ciepłym. To ejst taki bajer żeby szybciej nagrzać wnętrze poprostu
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum