Ostatnio usłyszałem delikatne dzwonienie wydobywające się spod maski. Podczas nasłuchiwania okazało się, ze wydobywa się z okolicy turbiny co niestety bardzo mnie zaniepokoiło. Dzwonienie słychać głównie podczas przyśpieszania (obciążenie silnika) oraz hamowania silnikiem. Słychać też wyraźnie podczas uruchamiania silnika i na luzie w okolicy 1800-2000 obr/min.
Odnoszę wrażenie jakby to było dzwonienie jakiejś luźnej blaszki czy czegoś podobnego. Wydaje mi sie, że to nie jest turbina ani wtryskiwacze bo dzwoni także podczas hamowania silnikiem. Na razie nie mam możliwości skorzystania z garażu, więc nie mogę tego dokładniej sprawdzić. Mam nadzieję, że to nic poważnego ale może ktoś z Was miał już taki przypadek i może mi wskazać co to jest.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2006
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2010-09-06, 18:14
Witaj.Ja miałem w swojej też dziwne dzwięki szczególnie gdy schodziła z obrotów jak się sprawie przysłuchałem okazało się ,że to rura ,która doprowadza powietrze do obudowy filtra powietrza wpada w rezonans .Po usztywnieniu połączenia brzęczenie ustało .Proponuję sprawdzić. :!:
Może (mam nadzieję), że to będzie ta obluzowana blacha przy turbinie. Okolicę pasków można wykluczyć bo dźwięk słychać dokładnie w okolicy turbiny.
Rurę doprowadzającą powietrze do filtra niestety też można wykluczyć gdyż jej nie mam Natomiast rura łącząca filtr z turbiną jest solidnie zamocowana.
Niestety przy samochodzie mogę grzebać tylko w weekendy także dopiero w sobotę sprawdzę te blachy. Jakby jednak ktoś miał jakiś inny pomysł to zapraszam do podzielenia się uwagami.
Chyba ważna uwaga to to, że silnik jak na razie nie stracił na mocy, uruchamia się go tak samo jak wcześniej, bez żadnych problemów.
Pozdrawiam
Piotrek
[ Dodano: 2010-09-20, 09:03 ]
Problem rozwiązany. Na szczęście była to błahostka. Okazało się, że mam luźną metalową obejmę na króćcu ssawnym turbiny. Wystarczyło ją poprawić i jest cicho.
Witaj.Ja miałem w swojej też dziwne dzwięki szczególnie gdy schodziła z obrotów jak się sprawie przysłuchałem okazało się ,że to rura ,która doprowadza powietrze do obudowy filtra powietrza wpada w rezonans .Po usztywnieniu połączenia brzęczenie ustało .Proponuję sprawdzić. :!:
jak dostać się do tej rury bo u mnie brzęczy tak 1400-1800 przy wolnych, hamowaniu silnią i podczas jazdy i na pewno dobiega z filtra bo jak go docisnę to przestaje.
_________________ było Audi A6 C5 2.4 1997
wreszcie T25
jak dostać się do tej rury bo u mnie brzęczy tak 1400-1800 przy wolnych, hamowaniu silnią i podczas jazdy i na pewno dobiega z filtra bo jak go docisnę to przestaje.
Najlepiej wyjmij akumulator i będziesz ją widział , czyli ową rurę
udało sie. juz nie brzęczy. zamist wkręta w szparę pomiędzy rurą a obudową wcisnęłem gąbkę, bo oryginalna była trochę spłaczczona, za pomocą płaskiego śrubokrętu. mały problem zajęło mi to dosłownie mniej niż 5 min a brzęczało ponad 3 miesiące. aż wstyd
dzięki panowie
_________________ było Audi A6 C5 2.4 1997
wreszcie T25
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum