mam mozliwosc zakupu opon po atrakcyjnej cenie tylko potrzebuje waszej pomoxcy
wymiar takiej opony to 225 R-50 16 a wiem że oryginalnie sa na R-55
czyzimówkiciut mniejsz bedą kłopotem i czy kupować?
pozdarwiam Marek
marek198, będziesz miał mniejszą średnice koła niż fabryczna. Licznik będzie Ci źle wskazywał prędkość, ale o jakieś 4 km/h. Auto będzie trochę niższe.
Poza tym wszystko będzie ok.
Ja jednak przemyślałbym ten zakup. Jeśli to zimówki, to uważam, że 225 jest niewskazane.
Avensis ma opony 215, takie mam na lato. Na zimę mam 205.
Zimą nie powinno się stosować szerszych opon niż fabryczne, a nawet sugeruje się zakładane węższych.
Moje letnie koła to 215/45/17 po założeniu ich na lato czuję jak auto mocniej myszkuje hamując w koleinach - normalny objaw na szerszej gumie. Zimą takie myszkowanie to nie najlepszy pomysł.
to jakie zamienniki na zimę poponujecie? jakieś 15 calowe? 195/65/15?
Nie, bez przesady to kawał samochodu.
Również 205 na zimę w tym przypadku proponuję. Co innego gdybyś miał tak jak ja 215, wóczas warto pomyslec o 205. Ja bym zostawił na zimę tak samo, czyli 205.
Ja na zimę zakładam to samo co na lato czyli 225/45 R16, zmieniam tylko rozmiar felg na serie czyli na 16, bo letnie mam na 17. Ale jak jezdzisz na seryjnych to pozostan przy nich
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-18, 13:44
czyli na zimę też polecacie 205/55/16? - wersja 2.0 d4d 2003.
Jasne, chyba, że chcesz, aby zimą wyglądała jak pies na kaczych łapach wówczas załóż 165
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL. Ps: Polecam: iParts.pl
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-19, 07:03
Andrzej napisał/a:
Pieter napisał/a:
Jasne, chyba, że chcesz, aby zimą wyglądała jak pies na kaczych łapach wówczas załóż 165
nie no, to trzeba będzie rozglądać się za tym rozmiarem, tylko ceny.... do tego jeszcze komplet felg stalowych, bo wole mieć 2 komplety opon na felgach niż bawić się w przekładki 2 razy w roku
nie no, to trzeba będzie rozglądać się za tym rozmiarem, tylko ceny.... do tego jeszcze komplet felg stalowych, bo wole mieć 2 komplety opon na felgach niż bawić się w przekładki 2 razy
Co do felg to masz rację, sam mam 2 komplety, tylko obydwa aluminiowe.
Co do opon na zimę polecam Good Year, albo Yokohama, jak chcesz super kapcie to zainwestuj w Toyo, ale na zimę nie kupuj Nokiana ani Michelina, bo mają słabe kapcie na zimę
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-22, 10:15
plesser napisał/a:
Cytat:
nie no, to trzeba będzie rozglądać się za tym rozmiarem, tylko ceny.... do tego jeszcze komplet felg stalowych, bo wole mieć 2 komplety opon na felgach niż bawić się w przekładki 2 razy
Co do felg to masz rację, sam mam 2 komplety, tylko obydwa aluminiowe.
Co do opon na zimę polecam Good Year, albo Yokohama, jak chcesz super kapcie to zainwestuj w Toyo, ale na zimę nie kupuj Nokiana ani Michelina, bo mają słabe kapcie na zimę
na zimę pewnie będę brał coś ze stajni Dunlopa lub Continentala, w tamtym roku kupiłem Dunlopa SP Winter Response - polecam! Teraz pomyślę o Dunlop SP WINTER SPORT 3D
jeździłem większym autem i cięższym na 195/65/15 i z chęcią takie bym założył do ave bo na 205 już czuć lekkie myszkowanie w koleinach a na 195 nie ma prawa myszkować. Niestety problem w tym że na przednią oś nie dobierze się felg 15" bo są za małe i tu ubolewam.
druga sprawa na jaką zwracam uwagę to komfort jazdy... i uważam że 205/50/16 są z racji niskiego profilu nabite wiatrem i zbyt twarde, a co za tym idzie opony w ogóle nie pracują na nierównościach i wszystko idzie w zawieszenie co sprawia poczucie twardości auta - zastanawiam się czy można jakoś temu zaradzić, może ktoś ma jakieś sprawdzone pomysły i się podzieli wiedzą ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum