Wysłany: 2011-11-21, 15:50 [Avensis T25] Podświetlenie tablicy w kombi ???
Witam,
Panowie mam problem, posiadam avke przed liftem 2005 rok w kombi i przepalily mi sie teraz dwie żarówki od podświetlenia tylniej tablicy rejestracyjnej i teraz pytanie jak sie tam dostac zeby je wymienic ? Czy ktoś juz to robił badź ma jakis tutorial z tym zadaniem ? Znalazłem jedno na forum ale to z wersja w sedanie.
I taka druga sprawa przepalił sie ksenon w prawej lampie, obstawiam ze to żarnik bo odrazu zgasło i nie było żadnych dziwnych sytuacji z migianiem itp. Szukajac na forum wiem ze to żarnik D2S i z fabryki wychodziła z firmy Philips. I teraz czy lepiej byloby wymienić odrazu z obu stron żeby nie bylo sytuacji ze po czasie wysiadzie mi druga? I czy dojscie z pod maski jest jakies specjalne czy nie powinno byc z tym problemu?
podnosisz klape od bagaznika sa tam takie 2 okienka ,widac je jak na dloni.wyciagasz 1 okienko i w srodku jest wtyczka z drucianym zabezpieczeniem,wysuwasz zabezpieczenie i przekrecasz oprawke ,wyciagasz i wymieniasz zarowke a potem skladasz w odwrotnej kolejnosci.Wymiana jest dziecinnie prosta jakies 2 minuty.z 2 yarowka robisz podobnie.Prosciej juz nie mozna pozdrawiam
Wysłany: 2011-11-22, 08:03 Re: Podświetlenie tablicy w kombi ???
kuba d-cat napisał/a:
I teraz czy lepiej byloby wymienić odrazu z obu stron żeby nie bylo sytuacji ze po czasie wysiadzie mi druga? I czy dojscie z pod maski jest jakies specjalne czy nie powinno byc z tym problemu?
Pozdrawiam
Co do ksenonów to najlepiej wymienić dwie żarówki jednoczenie bo będą różniły się barwą światła jak ci to nie będzie przeszkadzać wymień jedną ale pewnie za chwilę i na drugą przyjdzie kres. Co do wymiany to troszkę trzeba się nagimnastykować bardzo mało miejsca wszystko zabudowane i bardzo łatwo coś uszkodzić (ja złamałem zaczep od zamknięcia ) spece co mi naprawiali odbłyśniki preferują zdjęcie zderzaka w celu wymiany żarników - zdjęcie nie jest skomplikowane i wtedy dojście do żarników jest już super. No ale wybór należy do Ciebie jak masz "małe chińskie rączki" wymieniaj normalnie
Nie trzeba sciagac calego zderzaka, wystarczy go zsunac odkrecajac górne i boczne mocowania na tyle zeby dostac sie do dolnego zaczepu lampy.
Da sie wymienic zarnik/zarowke bez sciagania zderzaka, ale latwo wlasnie ulamac zatrzask na tej klapce bo wszystko robi sie na "czuja". Poza tym z zarowka za 30/40 zl mozna improwizowac i niechcacy upaprac paluchami, z zarnikiem za 150/200 zl juz przestaje to miec sens - lepiej zrobic dokladnie i precyzyjnie poswiecajac na to chwile wiecej czasu.
A ja polecam chińskie ksenony.U mnie świecą b.ładnie/jasno prawie 2 lata.Teraz na Allegro D2S możesz kupić jaż za 15 zł.szt....Spróbuj.Jeżeli nie widzisz różnicy,to po co przepłacać.Wymiana samemu w 30in.Powodzenia.
Podświetlenie tablicy zrobione, te dwa male 'okienka' tak mocno trzymał sie plastik że bałem sie zeby czegos nie urwać ale już system opanowany
Teraz tylko ten ksenon nowy philipsa d2s 280zl sztuka podrobka z bosha 180zl
Jakie parametry ma oryginalny ksenon 4300K czy 4800K ?
Właśnie jestem po wymianie żarnika D2S - zakup na alledrogo - Philips za 85PLN z paragonem i gwarancją. Po wyjęciu starego wypalonego nie widziałem żadnej różnicy pomiędzy żarnikami- wydaje się być oryginalny. Z tego co napisał sprzedawca ma 4300K. Różnica w świeceniu pomiędzy nowym lewym i starym prawym jest minimalna, na chwilę obecną prawy zostaje stary.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum