Jeżdżę Toyota Avensis D-4D 2005 116KM w ostatnim czasie zauważyłem, że trzęsie, drży kierownica i to nawet przy niewielkiej prędkości. Przy większych już tak nie czuć bardzo. Gdy byłem na wywarzeniu kuł powiedziano mi że mam krzywą felgę (alumki). Czy to może być powód tego ?
Opony na felgach mam „Rikena” 205/55 R16.
A może to opony cos nie tak bo strasznie huczą. Macie może jakiś pomysł co i jak dokucza mojej Avce piszcie.
marcel, jak stwierdzono że to krzywa felga (powinni sprawdzić felgę bez opony). Felga może być tak skrzywiona że nie będzie widać, a sprawdzając razem z oponą na wyważarce nie daje jednoznacznej odpowiedzi czy to felga czy też może deformacja opony.
Jeśli felga krzywa, a koło wyważone :?: - nie mieli z tym problemu :?:
Jeśli felga - można wyprostować - da się to zrobić tylko w dobrym zakładzie wulkanizacyjnym.
Że opony huczą może być taki urok opony - a może huczą Ci łożyska
A ostateczność telepania może być któraś tarcza hamulcowa krzywa jest to możliwe, ale wtedy telepie przy hamowaniu. Tarczę możesz skrzywić np. jeśli jest rozgrzana (długa jazda lub też gwałtowne hamowanie) i wjedziesz w kałużę (zimna woda - akurat teraz deszcz i niska temperatura) wówczas może dojść do deformacji tarczy hamulcowej - chociaż nie każdej - zależy jaka jakość tarcz.
Także jak widzisz sprawdzania jest sporo najlepiej zacząć od felg i opon reszta w następnym etapie.
Powodzenia.
_________________ Wcześniej ZAFIRA 1,6 16V Benzyna
TERAZ TOYOTA T25 AVENSIS WAGON CZARNA ZE SPALANIEM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum