Mam pytanie odnośnie nagrzewnicy która służy do ogrzewania silnika w ujemnych temperaturech (występuje chyba tylko w silnikach diesla?), mianowicie kiedy, przy jakiej temp. powinno się włączać? Czy już przy -5 stopniach czy czekać na większe mrozy? Czy można jechać z włączonym tym ogrzewaniem? I jak to robić... zapalić auto i dopiero włączyć nagrzewnicę?
ja ta nagrzewnice włańczam dopiero jak odpalę auto
a wlanczam przy różnych temperaturach
i wylanczam jak silnik jest już ciepły jeszcze nie jeździłem na wyłączonej przez cały czas
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
Odpowiedź jest w instrukcji do T25 na naszym forum strona instrukcji w oryginale 217 po odpaleniu w pdf 224 jest napisane że odpalamy w chłodne dni na odpalonym silniku, rozruch nagrzewnicy nastepuje po 70 sekundach od wciśnięcia przycisku, a jej pełne rozgrzanie po nastepnych 70 sekundach. piszą że może wydobywac się z pod samochodu biały dym to normalne i piszą tam ciekawostki więc warto poczytać. Trzeba pamiętać ze po jej wyłączeniu przez 10 minut nie powinno się jej ponownie uruchamiac.
Pieter [Usunięty]
Wysłany: 2009-11-05, 08:00
w instrukcji jest właśnie napisane, że w chłodne dni, ale co to znaczy chłodny dzień + 5 stopni czy - 5stopni na przykład... i nie piszą czy po jej włączeniu trzeba czekac aż się nagrzeje, wyłączyć i jechać, czy zaraz po jej włączeniu można ruszać...
gdzieś w tej instrukcji kiedyś wyczytałem że nie powinno rozgrzewać się silnika na postoju, może znajde to napisze na kórej stronie, więc rozumiem ze dotyczy to też dodatkowej nagrzewnicy. A moze źle to zrozumiałem bo zawsze myślałem ze na wolnych obrotach na postoju można troche rozgrzac autko przed wyjazdem na ulice, bo pamiętam jak miałem kiedyś mazde to przy prawie 30 stopniowym mrozie i duzym wietrze nie mogłem wrzucic biegu musialem na postoju go rozgrzać i dopiero biegi lekko wchodzły tak był "sztywny " olej w skrzyni.
[ Dodano: 2009-11-05, 21:48 ]
znalazłem 269 strona instrukcja 276 strona pdf uruchmianie silnika o zapłonie samoczynnym
hej odświerze nieco temat bo nie chce zakłądać nowego.
Powiedzcie mie proszę czy tą nagrzewnicę montowano we wszystkich Avensisach niezalerznie od wersji wyposarzenia?
Obecnie mam T22 D4-D i mam taki przycisk.
Widziałem mnustwo T25 które tez takie coś miały, ale planując zakup następny znalazłem fajną T25 po Fl która ma tylko przycisk trakcji.
No i tu się zastanawiam czy nowy silnik 126 KM włącza nagrzewnicę z automatu (jak stara mi się wmówić handlarz - np jak w mercedesie) czy też w ogole jej nie ma.
A jeśli nie ma to jak sobie radzą te silniki bez tego gadzetu - przyznam, że przy - kilku stopniach to fajna sprawa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum