Witam. Chciałem się Was podpytać gdzie jest filtr paliwa w Avensis z 2005r 1.8 VVTi.
Pytam, ponieważ przed pogorszeniem warunków wymieniłem olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtr kabinowy i płyn w chłodnicy no i oczywiście opony. Chciałem też wymienić filtr paliwa, ale nie mogłem go znaleźć. szedłem po przewodach od zbiornika i nie napotkałem widocznego filtra. wiem, że w niektórych nowszych autach nie ma już zewnętrznego filtra paliwa. Czy to możliwe, że w mojej Toyocie też go nie ma? :?:
W benzyniakach jako takowego filtra paliwa nie ma (tzn. takiego jak w dieslu). Nie mam benzyniaka więc nie wiem, ale wydaje mi się że filterek jakiś w niej jest. Wydaje mi się, że czarna metalowa obudowa, z jakims przewodem to może być ten filtr.
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
chyba podjadę do aso i pierwszy raz zobaczę gdzie on jest, bo w necie znalazłem symbol filtra do mojej avki więc powinien gdzieś być. chyba, że jeszcze ktoś z forumowiczy podpowie mi gdzie go zlokalizować.
no właśnie po poczytaniu różnych forum tego też się obawiam, że może być gdzieś w zbiorniku paliwa. chyba niestety aso będę musiał odwiedzić.
chciałem się jeszcze zapytać odnośnie wymiany takiego filtra w zbiorniku. przeczytałem sporo postów, że takich filtrów się nie wymienia. trudno mi w to uwierzyć. W każdym poprzednim aucie zawsze wymieniałem filtr paliwa. czyżby udogodnienie czy po prostu bubel ze strony producenta. przecież zabrudzony filtr paliwa powoduje spadek mocy a aucie.
wymieniałem filtr i jest w komorze silnika na ścianie między kabiną z prawej strony, uwaga, cena w aso 4 x większa niż w sklepie, kup tylko uważaj na zamienniki bo 3 różne nie pasowały, za mało gwintu miały na końcówce przez co połączenie niebyło szczelne i ciekło paliwo, w aso powiedzieli, że wymiana filtra po 200 tys, i ja po tylu wymieniałem, mam 1,6 benzyna
lutek [Usunięty]
Wysłany: 2010-12-12, 14:22
Filtr jest zanurzony w zbiorniku......Toyota nie przewiduje jego wymiany.Jest to dokładnie pompka paliwa z sitkiem na końcu.Gdyby chciało się wymienić samo sitko to nie da rady bez połamania obudowy a koszt pompki/sitka w ASO jaki jest kazdy wie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum