Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 2005
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2011-09-29, 17:50 [Avensis T25] Prośba o diagnozę zachowania silnika 2.2 D4D
Witam!
Mam pytanie co do silnika 2.2 150 KM D4D w Avensisie z 2005 r.
Auto przed uruchomieniem ma wrzucony 1. bieg, wciskam sprzęgło, przekręcam kluczyk, wrzucam na luz i obroty są w okolicach 1100-1200, słychac pracujący silnik. Puszczam sprzegło na luzie i silnik staje sie praktycznie niesłyszalny, a obroty spadają do ok. 900 (czyli w porzo). Czy to normalne zachowanie? Ogólnie motor startuje i pracuje jak marzenie.
Stoję przed zakupem auta i ciekawi mnie czy to w miare normalne zachowanie silnika.
Dzięki za opinie.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-09-29, 18:38 Re: Prośba o diagnozę zachowania silnika 2.2 D4D
nie wiem jak przed liftem ...moze to normalne :?:
w kazdym razie u siebie takiego zachowania nie zauważyłem ...obroty zawsze w ok 800-900 stałe..
powyżej 1000 na jałowym to jedynie zimą (automatyczne ssanie) , no i jak klimatyzacja włączona to skacze co minute na 1100 i zaraz schodzi w dół....mhmm może klima na 'auto' ustawiona i startuje :?: :?:
W większość samochodów jest tak że po wciśnięciu sprzęgła zmienia sie delikatnie odgłos silnika. Chociaż z tym falowaniem obrotów po wciśnieciu sprzegła to trochę dziwne, a co jest jak motor się zagrzeje, nadal mu falują obroty jak puszczasz sprzęgło?
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
witam serdecznie własnie jestem posiadaczem tego wspaniałego silniczka ale po lifcie ale mysle ze tu nie ma różnicy czy po lifcie czy nie powiem jedno ze silniczek prcuje doskonale przy wcisnietym sprzegle czy jak i nie wciskajac sprzegła praca jednolita czyli 900 obrotów na zimnym jak i na goracym silniku w zimie normalne ze włacza sie ssanie automatyczne ale to juz inna bajka ale praktycznie nie ma zadnej róznicy czy wcisniesz sprzęgło czy nie czy na biegu czy na luzie pozdrawiam a co do silnika ze głosniej i ciszej chodzi to moze miec juz poczatek dwumasy ale to tylko moja opcja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum