Witam. Mam problem z moją Avensis. Toyota sporadycznie gaśnie, przeważnie na wolnych obrotach po przejechaniu kilku kilometrów, czasami uda się ją odpalić ale po przejechaniu kilkunastu metrów znów gaśnie i aby ponownie chciała odpalić muszę na filtrze paliwa podpompować paliwo.
Dodam że jakieś 500km zdażało mi się również kilkukrotnie delikatne falowanie obrotów na rozgrzanym silniku.
Aktualnie świecą się kontroli: VSC ,TRC OFF, Check Engine
Zczytane przez zworke błędy to:
41 Throttle Position Sensor signal
- OPEN OR SHORT IN TPS Signal
- TPS Sensor
- TPS Signal/circuit
45 EGR System malfunction
- VSV EGR
- Temperature Sensor
55 Knock Sensor signal
Open or short circuit in knock sensor signal (Chaser TRD with 2JZ-GTE)
Zastanawiam się co może być przyczyną tego problemu. Myślę że w pierwszej kolejności mogę spróbować wymienić filtr paliwa. Wszelkie sugestie mile widziane
[ Dodano: 2016-04-05, 14:21 ]
Po wymianie filtru paliwa bez zmian :(
Ewidentnie gaśnie gdy silnik jest już rozgrzany i postoi chwilkę. Po ponownym uruchomieniu i przejechaniu ok 100m gaśnie.
[ Dodano: 2016-04-06, 13:54 ]
po testowej podmianie zaworów SCV nadal brak poprawy
Martwi mnie to podpompowywanie na filtrze... może smok w zbiorniku paliwa jest zatkany i auto ma problem z zasysaniem paliwa.
Jeżeli to nie to, to do sprawdzenia przewody paliwowe, może jest nieszczelność i łapie przed filtrem powietrze.
Takie falowanie obrotów i gaśnięcie przypomina mi podmarznięte paliwo. Teraz jest ciepło więc przyczyny trzeba szukać raczej od filtra paliwa do baku...
Wyczyściłem pomkę w baku. Było tam dość sporo szlamu jednak problem nadal nie ustąpił. Ostatnio jechałem w trase 4h - 200km i samochód nie zgasł. Ale nadal przy krótkich trasach po nagrzaniu silnika i próbie ponownego odpalenia po ok. 30-50 min samochód wogóle nie odplala lub odpali ale po przejechaniu kilku metrów gaśnie. Podpąpowanie paliwa pomaga.
Myślę o wymianie czujnika położenia wału. Pokazuje mi błąd "55 Knock Sensor signal". Podobno przez ten czujnik samochód może gasnąć kiedy jest nagrzany.
Co myślicie o tej wymianie?
[ Dodano: 2016-04-19, 22:50 ]
wychodzi na to że to nie dokońca problem z układem paliwowym. Teraz pompowanie na filtrze już nawet nie pomaga. Samochód nie odpala nawet na zimnym silniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum