zdzislaw58, nie ma znaczenia. Możesz jedno lub drugie.
Wyższa wartość oktanowa uchroni Cię przed ewentualnie pojawiającym się spalaniem stukowym. Sprawne auto nie powinno jednak mieć tego problemu. Nie spodziewaj się lepszego przyśpieszenia wlewając 98.
Ja do swojej 2.0 D-4 benzyna wlewam 100 oktanową z Shella w cenie 4.99zł. Potrafiła mi latem przy obciążeniu "stukać" przy 95. Stąd ta zmiana.
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL. Ps: Polecam: iParts.pl
W mojej T25 D4, przy tankowaniu 95 czy 98 nie czuję jakiejkolwiek różnicy, poza ceną. Możliwe, iż zbyt krotko ja użytkuję i zrobiłem zaledwie 1000 km. Jeśli na stacji paliw różnica w cenie 95/98 jest niewielka, wtedy tankuję 98.
Z niecierpliwością czekam na opinię innych, bardziej doświadczonych użytkowników silników benzynowych.
Im większa liczba oktanów, tym paliwo jest:
- mniej kaloryczne (czyli spada jego wydajność)
- rośnie temperatura i ciśnienie samozapłonu
Im wyższy stopień sprężania, tym większa konieczność lania wyższych oktanów. Inaczej dochodziłoby do niekontrolowanych samozapłonów. W większości cywilnych silników leje się 95. Z 98 może wzrosnąć spalanie (ze względu na mniejszą wartość "kaloryczną").
Osobiście czasem leje 98 czasem 95 zalezy od ceny
Polecam tez artykul:
Pieter, dobrze mówi, ale chyba o jednym zapomniał
W przypadku bezpośredniego wtrysku benzyny, rośnie stopień sprężania. Do tego typu zasilania zalecana jest benzyna o wyższej liczbie oktanowej.
Toyota nie wyszczególnia tego w instrukcji obsługi, pisze tylko min 95.
W silnikach z bezpośrednim wtryskiem VW, minimum to 98 tak podaje producent.
Zasada działania jest identyczna - wtryskiwacz w komorze spalania.
Podsumowując. Do samochodów z kolektorem ssącym typu Avensis 1.8 lub starsze 2.0 nie warto lać 98, 100 oktanów. Do samochodów z bezpośrednim wtryskiem benzyny 2.0 D-4, warto ją lać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum