Wysłany: 2015-09-12, 13:23 [Avensis T22] Metaliczne stukanie na 4 cylindrze
Problem pojawił się po katowaniu silnika na autostradzie. Stuki ustają po wyłączeniu 4 cylindra, podkładki i uszczelki pod wtryskami zostały wymienione. Zamieniono również miejscami wtryski. Coś stuka na 4 cylindrze i samo raczej nie przejdzie. Teraz już w sumie nie ma większej różnicy, na zimnym i ciepłym stuka tak samo. Panewka na wale korbowym? Wtryski są sprawne. Posiadam wydruk z maszyny dla wtrysków 1, 2 i 3. Natomiast 4 wtrysk jest nowy (regenerowany fabrycznie). W załączeniu zdjęcie wtrysku, który pracował na 4 cylindrze, na którym jest problem. Do baku mam zalany preparat do czyszczenia wtrysków LM.
Korekcje wtryskiwaczy na zimnym silniku:
1: 0,628
2: -0,310
3: -1,249
4: 0,472
Po chwili było lepiej (w załączeniu zdjęcie).
Została sprawdzona kompresja na cylindrach. Na wszystkich jest w granicach: 27-28 Bar. Zostały sprawdzone również luzy zaworowe:
W:|0,30; 0,30|0,33; 0,33|0,33; 0,30|0,33; 0,33|
S: |0,23; 0,23|0,23; 0,23|0,25; 0,25|0,25 0,25|
Mam identyczny problem, tylko na 1 cylindrze, a wystąpił po wypaleniu dziury w tłoku przez lejący wtryskiwacz i wymianie słupka silnika. Wtrysk na 1 cylindrze po wyłączeniu testerem wycisza silnik. Ale wtryski zostały sprawdzone i są dobre. Wtrysk uszkodzony został wymieniony na zregenerowany. Kompresja zmierzona 29-30 Bar. Panewki korbowodowe i sworznie tłokowe sprawdzone, stan idealny. Zawory i luzy sprawdzone. Koła pasowe na pasku rozrządu bez luzu. Zdjęcie paska wielorowkowego nic nie zmienia. Wałki rozrządu sprawdzone. Sterownik wtrysku sprawdzony. Już jestem głupi, bo nie zostało już nic do czego się można przyczepić. Jak to jest z kodowaniem wtrysków i korekcja może mieć tak duży wpływ na pracę wtryskiwacza? Czy komputer w tym samochodzie sam się koduje. Czy już do czegoś doszedłeś i jak twoja naprawa się zakończyła. Co było powodem tak dziwnych odgłosów? Ja stawiam na wtryski. Postaram się kupić gdzieś używki które mogę odsłuchać i je zamontuję. Mam nadzieję że to jest powód takiej pracy. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum